Copacii care ne dăruiesc umbra și răcorea în arșiță, castanii, apar astăzi ca niște schelete descarnate, fără frunze. Aceștia mai ales, dar și alți copaci au murit în parcul ce însoțește Faleza, de la Maranata până la Podul Decebal. Ce jale, ce peisaj dezolant. Dinastia grădinarilor șefi ai Aradului, dinastia Janosi, ne privesc de sus cu compătimire, ei, care la comanda celebrului primar Salacz Gyula au trasat parcul Aradului și  au plantat copacii.

Ca în multe alte domenii, noi nu mai avem pomicultori? Copacii la fel ca  vietățile, se îmbolnăvesc, apoi mor. Poate se pot salva, se pot trata. Ciupercile fitofage și alți dăunători se pot depista și distruge. Există oare, un program fitosanitar, la îndemâna municipiului, mă rog, a județului, prin care să se controleze parcurile, copacii ornamentali, starea lor de sănătate, așa cum fac pădurarii prin parchete?

Atrag atenția că pe Faleza Mureșului, în centru și în parcuri, doar cosașii cu trimere își fac, cât de cât, datoria,  în rest trandafirii, florile, tuia, și copacii, neîngrijiți, în atmosferă poluată a orașului sunt atacați de boli, prezintă porțiuni din coroană moarte, ramuri fără frunze și alte aspecte jalnice. Trandafirii sufocați de buruieni sunt pe cale de dispariție.

Un castan fără frunze, cu un gest care m-a înduioșat, a scos o floare adevărată, la început de toamnă, o floare de adio, și trei frunze, ca o năframă albă în adierea vântului. Vă spun adio!

Recomandările redacției