Reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, este o decizie politică pe care o vom lua în cel mai scurt timp la nivelul Guvernului şi care va fi implementată cu sau fără voia economiştilor din Finanţe, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, după întâlnirea cu reprezentanţii LAPAR.

„Punctul de vedere al economiştilor din Ministerul Finanţelor îl cunoaştem de foarte mult timp. Măsura de reducere a TVA o vom lua în cel mai scurt timp la nivelul Guvernului şi va fi implementată cu sau fără voia acestor economişti. Din punctul meu de vedere, eu cred că nu vom avea pierderi”, a spus Constantin..

Acesta a precizat că, din discuţiile cu producătorii din industria de panificaţie, reducerea TVA la pâine va aduce venituri suplimentare la buget.

„Din punctul de vedere al ministrului Agriculturii, nu al meu personal, care a discutat cu producătorii şi cu sectorul de panificaţie, cred că vom avea venituri suplimentare la bugetul de stat, chiar cu un TVA mai mic, prin combaterea evaziunii fiscale. Obiectivul pe care îl urmărim cu scăderea TVA de la 24% la 9% la pâine, la făină şi la grâul destinat panificaţiei, nu vizează neapărat ieftinirea pâinii. Cu toate că s-ar putea să existe şi acest lucru. Cu siguranţă lucrul acesta va însemna plafonarea preţului pe o perioadă lungă de acum înainte, dar cu siguranţă va însemna combaterea evaziunii fiscale şi scoaterea la suprafaţă a zonei gri din acest sector, care ajuns la limita supravieţuirii”, a adăugat Constantin.

Acesta a declarat că, în cazul în care acest proiect nu va avea succes, Ministerul Finanţelor va asigura provizioanele pentru sumele respective.

„Eu vă spun un lucru pe care îl discutăm la nivelul Guvernului, însă Ministerul de Finanţe va avea discuţii cu FMI. Sunt convins că prin cifrele pe care le va prezenta Ministerul Finanţelor, FMI va fi de acord cu reducerea TVA la pâine. Ne-am luat o măsură de precauţie şi, din câte ştiu, acesta este sensul discuţiilor avute de primul-ministru Victor Ponta, să încercăm să asigurăm FMI-ul că şi în cazul unui eşec, pe care eu nu-l cred, odată ce aplicăm acest proiect, să avem provizioane pentru sumele respective”, a spus ministrul Agriculturii.

Şeful MADR a precizat că măsura de reducere a TVA va fi întărită de controale, mai ales după data de 1 iulie.

Potrivit Rompan, dacă ar scădea TVA la pâine la 9%, evaziunea fiscală s-a diminua la 20%, iar bugetul statului ar suporta la făină circa 76 milioane lei, iar la pâine 17 milioane de lei. Este vorba despre un total de 94 de milioane de lei, respectiv 25 de milioane de euro.

‘Nu cred că FMI va respinge un astfel de proiect pentru un efort de 25 de milioane de euro”, a spus, recent, Aurel Popescu, preşedintele Rompan.

 

  • aradean spune:

    Populism inconstient. Numai dezavantaje: in buzunarul cumparatorilor nu se va simti, vor scadea incasarile la stat, iar obtinem o bila neagra de la UE, FMI etc. Ca sa nu mai punem la socoteala ca, si asa, consumul de paine pe cap de locuitor in Romania este la un nivel mult prea ridicat, ducand la obezitate si diabet de gradul 2.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției