madutaCoaliţia USL a decis organizarea referendumului pentru validarea Constituţiei modificate simultan cu europarlamentarele din luna mai.
Consultarea populară se va derula  timp de două zile, cel mai probabil în 24 şi 25 mai, cu prag de validare de 50%, adică pe formatul Constituţiei actuale. De asemenea şi alegerile prezidenţiale vor avea loc fie în doi noiembrie sau cu o săptămână mai târziu. Ideea este ca noul preşedinte „să îşi poată începe activitatea imediat după 21 decembrie, când expiră mandatul prezidenţial al lui”, a declarat, liderul PSD, premierul Victor Ponta. Potrivit Legii referendumului, Guvernul va trebui să stabilească, prin hotărâre, programul calendaristic al acţiunilor necesare pentru referendum, bugetul şi cheltuielile necesare în vederea organizării şi desfăşurării scrutinului, modelul ştampilei cu men­ţiunea „Votat”, modelul buleti­nului de vot şi măsurile care trebuie luate de autorităţile publice centrale şi locale pentru buna organizare şi desfăşurare a scrutinului. Cum se ştie există un hop important: alegerile pentru Parlamentul European au înregistrat niciodată un record de participare al electorilor. Deputatul PSD, Flavius Măduţa ne-a declarat, referitor la această temere: „Cel mai greu va fi să-i mobilizăm pe oameni să iasă la vot, adică să-i motivăm.  Trebuie să fim oneşti şi să recu­noaştem că i-am cam dezamăgit pe alegători. De aceea, principalul obiectiv în aceste luni va fi să fim aproape de oameni, de nevoile lor”.
Ionel Ciupe, de la PNL, a punctat: „Cred că în cele două zile de scru­tin, vom atinge fără probleme pra­gul de 50%. Eu estimez că vom fi undeva în jur de 53-54%, ca şi participare. Din punctul meu de ve­dere, este un mod foarte bun de a stimula participarea oamenilor şi la europarlamentare”.
(G.C.)

Recomandările redacției