de Simion Todoca

Motociclistul Tăriceanu a reușit să prindă ultimul tren spre Parlament

La ora când scriu aceste rânduri, încă nu avut loc conferința de presă susținută de către Ponta și Tăriceanu, pentru anunțarea fuziunii prin absorbție Pro România-ALDE, dar sunt sigur că așa se va întâmpla. Noul partid se va numi Pro România Social-Liberal, iar președinte va fi Victor Ponta, în timp ce Tăriceanu va deține funcția de președinte al Consiliului Național. Nu am nicio îndoială că Tăriceanu ar fi dorit o conducere bicefală, cu doi copreședinți, după modelul fuziunii fostului său partid, PLR, cu răposatul Partid Conservator, dar Ponta nu a acceptat. În schimb, Tăriceanu a reușit să-l convingă pe Ponta ca în teritoriu să fie adoptat acest sistem. Nici nu era greu, pentru că era imposibil ca în scurtul timp rămas până la alegerile parlamentare să se facă alegeri la organizațiile locale pentru desemnarea unei conduceri unice, iar conflictele ar fi fost inevitabile. Contre vor exista și așa, dar mult aplanate, fiind de bun simț ca locurile pe liste să fie alcătuite conform forței organizațiilor locale ale celor două partide.

Din fuziune au de câștigat ambele partide: Pro România crește, iar ALDE, chiar dacă se desființează, măcar își salvează oamenii care au fost aleși pe listele sale. Este clar că ALDE nu mai avea nicio șansă de a intra în Parlament, iar alegerile locale au confirmat alunecarea ireversibilă pe topogan a partidului. Cu toate acestea, cu certitudine ALDE ar fi obținut măcar 3%, iar Victor Ponta a gândit, logic, că aceste procente nu sunt de lepădat, ci îi asigură un scor bun și un număr apreciabil de parlamentari, aleși pe listele partidului, nu veniți pe parcurs de la alte partide. Adică, tot atâtea argumente în vederea viitoarelor negocieri cu PSD pentru coalizarea stângii. Încă ceva, care nu se vede cu ochiul liber, ci face parte din manevrele invizibile de culise: dacă, în ciuda tuturor previziunilor, alegerile parlamentare s-ar amâna până în martie anul viitor, nu ar fi fost exclus ca Tăriceanu să fie ademenit într-o alianță electorală cu PNL sau cu USR PLUS. Să nu uităm că familia politică a lui Macron, condusă de către Dacian Cioloș, a luat naștere prin dezertarea majorității grupului ALDE, așa că nu ar fi fost imposibil ca Tăriceanu să fie deturnat, mai ales că, practic, partidul său nu mai face parte din nicio familie europeană. Așa, însă, varianta este exclusă.

În teritoriu, lucrurile se vor rezolva simplu, după o rețetă deja verificată: unul dintre copreședinți va renunța la funcție, fiind ales secretar general al noii organizații Pro România Social-Liberal.

În loc de încheiere: pe burtierele posturilor de televiziune scrie mare: „Imediat: cutremur politic” și se dau pozele lui Ponta și Tăriceanu. Așa, că, vreau nu vreau, trebuie să aștept…

În cele din urmă, se pare că fuziunea de jure se va face mai pe ocolite, din cauza constrângerilor legislative, dar de facto va fi deja realizată, cei de la ALDE urmând să candideze pe listele Pro România. Așteptăm cu interes!

 

Recomandările redacției