Reflexii şi reflecţii de Simion Todoca A devenit Gabriela Firea indezirabilă atât pentru Ponta cât şi pentru Ciolacu?

0
606

Aşadar, s-a ales praful de marea alianţă PSD-Pro România-ALDE, menită să-i asigure Gabrielei Firea un al doilea mandat la Primăria Generală a Capitalei. Eşecul a fost cauzat de pretenţiile lui Ponta, imposibil de acceptat de către poporul PSD-ist, care nu putea concepe să cedeze o groază de candidaturi de primari în municipii, oraşe şi comune câte cerea el. Drept urmare a refuzului categoric, Ponta a renunţat şi la alianţa pentru Capitală, iar Pro România va avea candidaţi proprii atât la Primăria Capitalei cât şi la sectoare. Victor Ponta spune că viitorul lor candidat, un om cu mare notorietate, va fura voturi atât de la Gabriela Firea cât şi de la Nicuşor Dan. Nu am cum să cred că un candidat al Pro România, oricare ar fi el, are cum să fure voturi din partea dreaptă, al cărei candidat este Nicuşor Dan. Chiar dacă există mulţi nemulţumiţi, dezamăgiţi de prestaţia PNL, voturile lor nu se vor muta la stânga, ci tot la dreapta, ceea ce înseamnă că îl vor vota pe Nicuşor Dan nu pentru că este susţinut de PNL, ci pentru că este, de facto, candidatul USR!

   Propunând un candidat propriu, Victor Ponta face un imens serviciu dreptei, pentru că voturile candidatului său vor fi furate direct de la Gabriela Firea. Fiind primar pe funcţie, Gabriela Firea nu poate să scadă, în mod normal, mai jos de 30%, procentaj cu care ar putea fi câştigătoare, având în vedere dispersarea celorlalte voturi la mai mulţi candidaţi. Problema, însă este alta: fiind susţinut atât de către USR cât şi de PNL, Nicuşor Dan poate să obţină mai mult, mai ales dacă ceilalţi contracandidaţi nu pot, pe baza popularităţii, să ia mai mult de câteva procente amărâte. Votul pentru Capitală este clar politic, iar dezertarea lui Ponta poate produce daune ireparabile stângii.

   Se pune întrebarea: nu este conştient Victor Ponta de acest lucru? Eu zic că este perfect conştient şi o face în mod deliberat, pentru ca Gabriela Firea să piardă. Mai mult, nu este exclus ca Marcel Ciolacu însuşi să fi forţat eşecul alianţei, cedând, în urma unor înţelegeri cu Iohannis, Primăria Capitalei. Se prea poate ca această cedare să-i fi fost impusă lui Ciolacu de către Sistem, care l-a convins şi pe Victor Ponta să pună umărul la debarcarea lui Firea. S-ar putea, însă, la fel de bine, ca, fără legătură cu Sistemul, Ponta şi Ciolacu să scape de Firea, care oricând ar putea să pretindă şefia PSD. Mai ales dacă va avea şi atu-ul câştigării unui nou mandat, cu un scor dublu faţă de cel al partidului.  Nu cred că Ciolacu şi Ponta au renunţat la reîntregirea şi rebranduirii PSD, printr-o alianţă urmată de fuziune, aşa că au decis să elimine orice posibilitate de parcurgere a procesului sub comanda altcuiva decât a lor. Şi, oricum, se pare că şi Sistemul a lăsat-o din braţe pe Gabriela Firea, pentru că, aşa cum  a poruncit Iohannis, Capitala trebuie câştigată de către guvernul său, respectiv al PPE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.