Aşadar, am intrat pe ultima sută de metri, mai sunt doar câteva zile până la alegerile locale, unele total atipice din punct de vedere al desfăşurării. Ca niciodată, vom fi obligaţi să intrăm în secţia de votare cu masca pe figură şi trebuie să o purtăm până când ieşim, trebuie să ne dezinfectăm mâinile atât la intrare cât şi la ieşire, să păstrăm o anumită distanţă faţă de alţi alegători şi câte şi mai câte măsuri de prevenţie, născocite pentru a ne feri de infectare. La drept vorbind, cum spune un lider politic, pericolul de a ne infecta la vot nu este cu nimic mai mare decât acela când intrăm în magazin să cumpărăm pâine, aşa că, în mod normal, nu ar trebui să ne fie teamă să mergem să ne exercităm dreptul democratic de a vota. S-au făcut şi se fac o serie de speculaţii pe tema prezenţei la vot în condiţiile stării de alertă, unii prevăzând că prezenţa va fi extrem de mică, în timp ce alţii sunt de părere că va fi mai mare decât de obicei. Vom vedea peste câteva zile cine a avut dreptate, dar, după părerea mea, prezenţa va fi cam la fel cum a fost şi până acum la scrutinurile locale.

Alegerile sunt atipice mai ales prin prisma campaniei electorale, care, practic, nici nu a existat. Ca niciodată, nu am avut parte de adunări populare de amploare, cu tot felul de concerte şi paranghelii, cu mici şi bere. În rest, cam nimic nu s-a schimbat, ca întotdeauna este invazie de candidaţi, fiecare partid sau partiduleţ simţindu-se obligat să aibă candidat de primar, chiar dacă mulţi dintre competitori nu au nici măcar şanse iluzorii. Dacă reuşeşte să prindă pe undeva un mandat de consilier local, partidul de buzunar pentru ceas poate să considere că l-a prins pe Dumnezeu de un picior, iar dacă acel consilier poate decide majoritatea în consiliul local, chiar se simte important.

Sunt absolut convins că acesta este ultimul scrutin în care primarii sunt aleşi într-un singur tur. După alegerile parlamentare şi instalarea noului guvern, presiunile partidelor mai mici pentru revenirea la alegerile în două tururi vor fi puternice, iar partidele mari nu vor avea încotro şi vor vota revenirea la sistemul în două tururi, pentru că altfel vor fi acuzate că îşi văd doar de propriile interese, nu de democraţie. În fine, ce mi se pare sensibil deosebit faţă de scrutinurile de până acum: pe ici, pe colo, a existat o minimă coalizare a unor forţe care, înainte de toate doresc cu orice chip înlăturarea puterii locale în exerciţiul funcţiunii. Au fost pritocite alianţe locale având candidat unic, fără să se mai ţină cont de orientarea doctrinară a partidelor componente. Pe vremea sistemului de alegeri în două tururi, în primul tur fiecare vota ce voia, iar după aceea, în turul doi se făceau tot felul de înţelegeri pentru susţinerea unuia dintre cei doi candidaţi ajunşi în finală, însă în primul tur nici vorbă de alianţe de genul celor de mai sus.

Recomandările redacției