Mai sunt doar câteva zile până la termenul de înfiinţare şi înscriere în cursa electorală pentru alegerile parlamentare a unor alianţe. Victor Ponta insistă că singura cale de a lupta cu PNL este o alianţă PSD-Pro România-ALDE-PPU sl. Personal, nu prea văd cum ar mai putea fi aceasta înfiinţată peste noapte, după ce ideea a fost practic abandonată din cauza pretenţiilor lui Ponta, considerate de către PSD-işti exagerate. De fapt, cum se spune, vremea nu este coaptă încă pentru cristalizarea stângii, iar în situaţia de faţă nu prea văd care ar fi scopul. Ce înseamnă, acum, lupta cu PNL? Despre câştigarea alegerilor parlamentare nu prea poate fi vorba, este deja sigur că următoarea guvernare va fi de dreapta. Atunci, ce se vrea, ca această alianţă să fie a doua forţă politică din ţară? După părerea mea, PSD oricum se va clasa pe locul doi. Chiar dacă la locale va pierde mulţi primari, mai ales din cauza migrării spre PNL, tot va avea capitalul uman necesar să-i aducă voturi la parlamentare. Atunci, de ce ar avea nevoie de această alianţă? Este limpede că actualii parlamentari ai PSD nu au cum să accepte ca pe liste să le ia locul cineva de la alt partid, în virtutea alianţei.

Desigur, PPU sl, abia înfiinţat, nu ar putea emite pretenţii prea mari, ştiind că de unul singur ar avea şanse foarte mici să treacă pragul electoral. ALDE, care este constant sub acest prag, deasemenea nu poate să ceară prea multe locuri pe liste. Atât pentru ALDE cât şi pentru PPU sl, soluţia ar fi să propună pe listele comune foşti parlamentari PSD, dar nu cred că aceasta i-ar putea calma pe ceilalţi, care nu au migrat, ci au rămas în continuare pe baricade. În loc să vadă în aceasta un fel de conciliere între partid şi ceilalţi care, de bună voie sau siliţi de luptele interne, au plecat prin alte părţi, fidelii ar spune că au fost abandonaţi în favoarea unor trădători. Oricum am întoarce-o, PSD, candidând de unul singur, va obţine mai multe mandate de parlamentari decât ar cîştigaîn cadrul unei alianţe. Acesta este şi argumentul celor care nu vor alianţe. După şedinţa Consiliului Naţional, Sorin Grindeanu, întrebat dacă este posibilă o alianţă cu Pro România la parlamentare , a răspuns sibilinic, că nu este exclusă o alianţă cu Pro România, după cum nu este exclusă nici o alianţă cu ALDE sau PPU sl. Adică, poate că ne vom alia cu cineva, dar nu cu toţi. Cel mai probabil, Ciolacu ar putea impune o alianţă cu PPU sl, de fapt, cu Antenele lui Voiculescu, singura problemă fiind preţul plătit pentru serviciile televiziunilor lui Voiculescu.

Cât despre ALDE, nu cred că PSD-iştii ar accepta să-i tracteze în Parlament pe cei care i-au lăsat baltă când le-a fost lumea mai dragă, ieşind de la guvernare. Luni se va decide ce şi cum cu alianţele, dar, cum spuneam, o aşa zisă mare alianţă a stângii este exclusă în acest moment.

Recomandările redacției