Reflexii şi reflecţii de Simion Todoca Amânarea alegerilor locale, bucurie sau năpastă pe capul primarilor?

0
347

Cu certitudine, guvernul nu are cum să-şi dorească amânarea alegerilor locale până în primăvara anului viitor, pentru că singurul partid care are de pierdut din aceasta este PNL. Tuturor celorlate partide această amânare de câteva luni le-ar folosi. Mai întâi, PSD ar avea un nou arizont de atenuare a efectelor demonizării preleungite la care a fost supus, să-şi rezolve problemele interne, să organizeze un congres care să aleagă o nouă conducere şi să dea impresia unei rebranduiri, a dorinţei sincere de reformare din temelii. Acestea, coroborate cu puternica uzură a PNL, care a gestionat dezastruos criza Covid, ar putea duce la un reviriment al social democraţilor. Apoi, USR ar avea timp pentru a-şi extinde structurile extrem de firave din teritoriu, să crească, pentru a putea emite pretenţii sporite în relaţia cu PNL. La fel, Pro românia, ale cărui filiale poţi să le numeri pe degete, ar putea creşte, fie şi printr-un aflux consistent dinspre PSD, pe baza celor nemulţumiţi de rezultatele congresului. Nu mai vorbim despre partidul lui Voiculescu, Partidul Puterii Umaniste, spre care au migrat deja mai mulţi PSD-işti, dar, deocamdată, tot partid de buzunar este.

Să vedem, însă, ce implicaţii ar putea avea amânarea localelor până prin primăvară. Pornim de la ideea că alegerile parlamentare se vor ţine la termen şi vor urma procedurile de rigoare pentru desemnarea noului prim ministru şi alcătuirea noului guvern. Mă îndoiesc la modul foarte serios că vom reuşi să avem un nou guvern înainte de Revelion, dar, chiar dacă vom avea, sunt convins că acela, oricare ar fi el, nu va reuşi să dea României un buget care să şi fie adoptat în Parlament. Or, în acest caz, primăriile, inclusiv cele ale PNL, vor ajunge în pragul disperării, pentru că nu vor putea să-şi facă noile bugete dacă nu există bugetul central. Primarii care sunt pe funcţii nu vor putea să mişte nimic, lucrări de maximă importanţă pentru comunităţile lor vor fi sistate, obiectivele fiind lăsate de izbelişte. Unii au proiecte importante pe bani europeni, dar dacă nu vor avea buget nu vor putea să asigure cofinanţarea necesară, aşa că proiectele se vor duce pe apa Sâmbetei. Promiţător start la uriaşa operaţiune de absorbţie a miliardelor pe care, cică, le-a câştigat Iohannis! Or, cu aşa activitate, cu ce obraz îşi vor mai face primarii campanie?

Ludovic Orban insistă să pedaleze pe respectarea graficului alegerilor, cerând organizaţiilor sale din teritoriu să definitiveze listele de candidaţi, ceea ce demonstrează că va face orice ca alegerile să se ţină la timp sau, în cel mai rău caz, odată cu alegerile parlamentare. Variantă în care PNL şi PSD vor fi singurele partide care vor putea miza pe forţa primarilor de a seduce electoratul. Mă rog, mai este şi UDMR, dar maghiarilor le este absolut indiferent când vor fi alegerile. Aşadar, problema amânării alegerilor locale nu este deloc o bagatelă, ci dimpotrivă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.