Spuneam, în editorialul de ieri, că se zvoneşte că PSD şi PNL au bătut palma pentru amânarea alegerilor locale până în primăvara anului viitor şi arătam ce ar avea de câştigat şi de pierdut cele două partide de pe urma amânării. Aşa cum spuneam, PNL ar avea interesul ca viitorul lor partener de guvernare, USR PLUS, să intre în alegerile parlamentare fără a avea primari, principalii colectori de voturi în judeţe. În mod ciudat, se pare că şi USR PLUS ar fi tentată să susţină această idee. Să vedem care ar fi explicaţiile. Desigur, în primul rând ar fi vorba despre sănătatea românilor, destul de serios ameninţată în cazul desfăşurării alegerilor locale în plină pandemie, chiar dacă, aşa cum se vorbeşte, acestea s-ar desfăşura pe parcursul a două zile. Aşadar, o preocupare, orice s-ar zice, de bun simţ. Din punctul de vedere al USR PLUS, ar putea fi îndreptăţită speranţa că în primăvară, dacă pandemia va fi stinsă, s-ar putea înregistra o prezenţă masivă la vot, aceasta însemnând şanse sporite pentru ea, ştiut fiind faptul că USR este susţinut îndeosebi de către tineri.

Dar, să vedem şi alte aspecte. Negocierile pentru încheierea alianţei electorale PNL-USR PLUS decurg total nesatisfăcător pentru USR, pentru că PNL nu vrea să cedeze aproape nimic. După cum însuşi Ludovic Orban recunoştea, deocamdată s-ar fi bătut palma pentru un candidat comun la primărie doar în două oraşe, Galaţi şi Zalău. USR nu are cum să se mulţumească cu atât, vrea mult mai mult, în principal în municipiile capitale de judeţ, dar şi în oraşe mai mici şi comune. Ludovic Orban nu are cum să accepte, pentru că şi-ar ridica în cap tot partidul. Drept urmare, USR ar putea prefera să aştepte până după alegerile parlamentare, în urma cărora vor forma guvernul alături de PNL. Din această postură, chiar având un scor net inferior celui al PNL, ar putea să emită pretenţii sporite, ameninţând cu refuzul de a participa la guvernare. Dacă PNL nu va avea încotro, va accepta ca partidul mic să primească tot ce cere, inclusiv reconfigurarea listelor de candidaţi la locale, care ar avea loc în primăvară. Desigur, răzmerinţe şi dezertări ar avea loc cu duiumul, dar acestea nu vor mai prezenta importanţă, din moment ce PNL va fi deja la guvernare, fără a mai avea nevoie de sprijinul primarilor !

Riscul pentru USR PLUS este major şi totul depinde de rezultatele la parlamentare. Dacă PNL nu va avea nicio altă formulă de guvernare decât aceea cu alianţa, aceasta a tras lozul câştigător, iar în etapele procesului de unificare a celor două partide va avea o marjă mare de negociere. Dacă nu, iar PNL ar putea să guverneze împreună cu PMP, UDMR şi minorităţi, unificarea dreptei se va face sub stindardul PNL, care îşi va lua partea leului. Puţintică răbdare, mult nu mai este până la parlamentare, pentru că acestea nu pot fi amânate decât pe motive precum războiul sau starea de urgenţă. Mă îndoiesc că Iohannis şi PNL vor cuteza să reinstaureze starea de urgenţă, pentru că ar însemna un dezastru electoral.

Recomandările redacției