Supărat că Iohannis şi guvernul său au fost contraţi, în ultima perioadă, de către Curtea Constituţională, Ludovic Orban anunţă că după alegeri Regulamentul de funcţionare a acesteia va suferi modificări. Premierul acuză CCR că a devenit un fel de filială a PSD dând, în unele cazuri, decizii care conveneau acestuia. În mintea lui Orban, Curtea Constituţională ar trebui să servească exclusiv guvernul şi să se supună dispoziţiilor preşedintelui. Lucru care nu se prea poate înfăptui în condiţiile în care acesta are dreptul să numească doar trei dintre cei nouă judecători, ceilalţi 6 fiind numiţi de către Senat-3 şi Camera Deputaţilor-3. Mai mult, cum componenţa CCR se schimbă cu o treime la fiecare 3 ani, de facto, preşedintele are ocazia să numească, într-un mandat, un singur judecător sau maximum doi, în situaţia în care nimereşte înnoirea componenţei în primul sau al doilea an de mandat. Or, Iohannis însuşi, ar prefera ca el să poată schimba după bunul plac, când vrea, judecătorii şi să numească alţii, care să facă doar ce vrea el şi guvernul său.

Să schimbi Regulamentul de funcţionare al CCR-recunoaşte şi Orban- este destul de greu, însă, dacă PNL câştigă alegerile şi va avea majoritate în Senat şi Camera Deputaţilor, atunci când se ajunge la termenul de înnoire a membrilor CCR, va avea posibilitatea să numească doi judecători, iar preşedintele Iohannis, unul. Aşadar, 3 dintr-o lovitură! Practic, guvernul şi Iohannis vor avea majoritate confortabilă la CCR, iar orice sesizare contrară acestora va fi sortită respingerii. Teoretic, ar putea să apară unele răzvrătiri, adică unii dintre cei loiali preşedintelui şi Puterii să decidă conform Constituţiei, însă practic nu prea este posibil, deoarece aproape în totalitate sunt numiţi judecători oameni cu dosare grele, care stau în sertare câtă vreme aceştia sunt cuminţi.

La o adică, pentru cei care nu au dosare şi sunt refractari se pot inventa unele, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Toni Greblă, căruia DNA, pe când era condusă de către Luluţa Kovesi, i-a deschis dosar pe nişte chestiuni absolut puerile. Este drept, perioada în care DNA era Dumnezeu pe pământ s-a cam terminat după ce protocoalele cu SRI au fost desfiinţate, dar nimeni nu spune că nu se pot găsi metode pentru repunerea DNA în „ drepturile sale”. Deocamdată, Curtea Constituţională nu pare dispusă la jucarea rolului de slugă preaplecată a lui Klaus Von Werner şi a partidului său, iar asta îl înfurie la culme pe detaşatul lui Merkel la Cotroceni. Curtea Constituţională este extrem de deranjantă, pentru că, aşa cum funcţionează acum, poate să bage multe beţe în roţi, declarând neconstituţionale unele decizii menite să transfere domeniile strategice ale economiei româneşti către nemţi, olandezi sau austrieci. Rămâne de văzut cum se va termina asaltul împotriva Curţii Constituţionale, pentru că atacuri de acest gen, comandate dinafară-nu vorbim doar despre Curtea Constituţională a României, ci şi despre Curţile Constituţionale ale altor ţări din fostul bloc comunist- au mai fost, dar au eşuat.

Recomandările redacției