Atunci când Parlamentul României a decis sărbătorirea Zilei Tratatului de la Trianon, am spus că este o prostie, care nu face decât să zgândărească minoritatea maghiară şi, în plus, nu foloseşte cu nimic României pe plan extern, ba, dimpotrivă, s-ar putea să-i dăuneze. Una este să sărbătoreşti Marea Unire şi alta este să sărbătoreşti un tratat, pentru că prin asta se poate deduce că orice ar decide marile puteri în privinţa unor state şi a graniţelor lor este corect şi trebuie respectat fără crâcnire. Repet, o prostie imensă, pentru că, de fapt, spui că Marea Unire au realizat-o marile puteri, nu românii. Maghiarii nu au cum să spună aşa ceva, fiind victime, aşa că să vii să organizezi manifestări cu ocazia Zilei Tratatului de la Trianon însemnă un gest necugetat, care nu face decât să adâncească animozităţile interetnice. De cealaltă parte, nici politicienii maghiari nu sunt mai breji, cei din judeţele cu populaţie majoritar maghiară se întrec în a lua permanent tot felul de decizii contrare legii şi statului, pentru a-şi păstra popularitatea în ochii electoratului propriu.

Un astfel de gest a făcut şi primarul oraşului Sfântu Gheorghe, care nu a aprobat o manifestare de Ziua Imnului Naţional, pe motiv de pericol de răspândire a coronavirusului. A motivat atitudinea sa prin faptul că, lucru dovedit, la manifestarea din 4 iunie, de Ziua Tratatului de la Trianon, participanţii nu au respectat regulile de protecţie, adică purtarea măştii şi distanţarea socială. Din oraş, spune primarul, nu participă la manifestările româneşti mai mult de 5 persoane, ceilalţi venind din alte zone, unele puternic afectate de pandemie la ora actuală, aşa că el nu face decât să apere cetăţenii din Sfântu Gheorghe. Teoretic, ar avea dreptate, de ce să vină alţii să-i infecteze pe maghiarii lui? Dacă, brusc, creşte numărul celor infectaţi, la Sfântu Gheorghe, nu vor spune maghiarii că de vină sunt românii care au venit în oraşul lor? Deci, primarul ar avea un argument, numai că acesta nu ţine, pentru că în cazul Zilei Imnului organizarea unor manifestări nu este opţională, ca de Ziua Tratatului de la Trianon, ci obligatorie pentru autorităţi, respectiv prefecturi.

Legat de decizia personală a domnului primar, pot să afirm că ieri, în comisia de avizare, când am fost chemat, s-a discutat despre respectarea condiţiilor epidemiologice împotriva răspândirii virusului. Noi am asigurat că se vor păstra toate aceste condiţii, vom rămâne în cadrul legii. Domnul primar nu voia nicicum să ne creadă. În cele din urmă, după o oră şi ceva, şi-a dat arama pe faţă şi a devoalat adevăratul motiv pentru care el personal nu a fost de acord cu această manifestare şi anume că noi românii care venim din alte judeţe am fi provocatori şi am tulbura convieţuirea interetnică. Îi aduc la cunoştinţă domnului primar că vom face tot posibilul ca într-un an de zile, doi maximum, să-l obişnuim cu prezenţa românilor din alte judeţe ale ţării, pentru că intenţionăm să venim din ce în ce mai des şi din ce în ce mai mulţi. Acum ne-am adunat puţini din cauza restricţiilor aberante impuse de lege„, a declarat preşedintele asociaţiei „Calea Neamului”, dr. Mihai Târnoveanu.

Ei, dacă a fost aşa, primarul chiar a ridicat o problemă extrem de delicată. La sărbătorile româneşti, la Sfântu Gheorghe vin naţionaliştii români şi organizează manifestări de amploare. Nu discut justeţea acţiunilor lor, dar, firesc, maghiarii din Sfântu Gheorghe consideră că acestea sunt acte de sfidare, de intimidare. Iar cei care vor suferi consecinţele, după terminarea sărbătorii şi plecarea naţionaliştilor, vor fi cei câţiva români care rămân acolo. O fi bine, o fi rău? Nu ştiu, alţii sunt cei chemaţi să analizeze şi să ia măsuri în consecinţă.

Recomandările redacției