PSD-iştii o ţin una şi bună cu depunerea moţiunii de cenzură. Când, cum, nu ştiu nici ei, dar dau asigurări că acest lucru se va întâmpla, pentru că guvernul liberal este sub orice critică şi trebuie să plece. Toţi, în frunte cu Ciolacu, sunt siguri că moţiunea va trece, pentru că guvernul a scăpat total controlul în privinţa gestionării epidemiei de coronavirus, numărul infectaţilor şi al deceselor creşte zilnic, dar liberalulor nu le pasă de sănătatea şi viaţa românilor, ci doar de propriile interese. Bine, să zicem că guvernul pică, ce punem în loc? Un guvern de uniune naţională, zice purtătorul de cuvânt al PSD. Care uniune naţională, cum ar putea partidele politice să se înţeleagă cu privire la componenţa noului guvern? Nicio problemă, zic PSD-iştii, noii miniştri nu trebuie să facă parte din vreun partid, ci să fie apolitici, susţinuţi de către toate partidele. Chiar presupunând, prin absurd, că s-ar găsi nişte nebuni dispuşi să-şi lase baltă locurile de muncă sau afacerile, ce ar putea să ştie ei despre guvernare?

Nişte oameni care s-au ţinut departe de politică, văzându-şi de afacerile sau meseriile lor, nu ar avea cum să priceapă o boabă din actul de guvernare, habar nu ar avea ce este şi cum funcţionează sistemul sanitar. Cum ar putea ei să gestioneze mai bine decât actualul guvern criza sanitară prin care trecem? Pe ce principii şi pe ce direcţii ar putea să acţioneze acel guvern artificial, ce măsuri ar lua şi cum ar putea să le şi implementeze, din moment ce ar fi absolut imposibil să mulţumească pe toată lumea, pentru ca parlamentarii să le voteze? Pe scurt, formarea unui guvern aşa zis de uniune naţională este imposibilă. Atunci, ce urmăreşte PSD cu moţiunea de cenzură, vrea să facă un simplu exerciţiu de imagine, să mai recupereze câteva procente electorale? Dar dacă moţiunea de cenzură pică, nu va fi acesta un semn de slăbiciune, iar efectul electoral nu va fi exact pe dos faţă de cel scontat?

Cel mai probabil, PSD flutură în continuare steagul moţiunii pentru a demonstra că are puterea de a dărâma guvernul, dar nu face acest lucru pentru că se gândeşte la români şi va face acest lucru abia atunci când starea de alertă va înceta, ca urmare a scăderii pericolului. Din păcate, semnele nu sunt deloc încurajatoare, ba, dimpotrivă, numărul celor infectaţi şi al morţilor creşte zilnic, obligând guvernul la noi restricţii. Care, evident, puse în aplicare, vor stârni revolta populaţiei, cu efectele de rigoare la ora alegerilor. Guvernul şi PNL se găsesc într-o situaţie extrem de complicată şi orice ar face va îndârji şi mai mult electoratul, care nu va mai ţine seama nici de măsile bune şi justificate. Din păcate, o mare parte a românilor a intrat în zona negaţionismului, care se poate răspândi mai rapid decât virusul. Tot din păcate, partidele politice nu sunt dispuse nici măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, să lase deoparte lupta politică şi să-şi unească forţele pentru depăşirea acestei perioade cumplite.

Recomandările redacției