Reflexii şi reflecţii de Simion Todoca Câtă încredere putem să avem în specialişti?

0
561

Aud că se pritoceşte la nivelul Aradului-nu ştiu dacă şi la nivel naţional, dar înclin să cred că da- un fel de studiu cu privire la manipularea prin presă a crizei sanitare provocate de coronavirus. Subiectul în sine nu este nou, Klaus Von Verner şi PNL-iştii, în frunte cu Ludovic Întîiul, repetă ca o placă de patefon stricată că presa manipulează oamenii, transmiţând ştiri false despre Covid 19, despre numărul de infectaţi şi decedaţi, în loc să facă publice doar datele furnizate de la nivel guvernamental, pentru că acestea se bazează pe informaţiile unor specialişti. După părerea mea, ar trebui, într-adevăr, să-i credem pe specialişti, că de aia se numesc aşa, în loc să dăm crezare unor informaţii false provenite de la indivizi sau cercuri de interese cărora nu le pasă de viaţa oamenilor. De pildă, zice Ludovic Întâiul, PSD este un partid criminal, pentru că minimalizează pericolul pandemiei, îndemnându-i pe români să nu respecte regulile, să pună în pericol sănătatea şi vieţile lor şi ale celor cu care intră în contact. Un lider al PNL spunea că jumătate dintre PSD-işti ar trebui să fie deja la puşcărie, pentru că prin declaraţiile lor riscă vieţile românilor.

  Dar, să revenim la specialişti. Evident, ei sunt cei care ştiu cel mai bine ce şi cum este cu coronavirusul, cu relaxarea sau înăsprirea restricţiilor, dar, oare, ceea ce spun coincide cu ceea ce ştiu? Nu cumva tocmai ei, la comandă politică, susţin exact contrariul adevărului, după cum îi cade bine lui Klaus Von Werner şi PNL-ului? Îmi vine în minte un episod din vremea lui Ceauşescu. Într-un an , nu mai ştiu exact care,  se instaurase o criză totală de mezeluri, nu mai găseai absolut nimic în magazinele alimentare, pentru că  tot ce însemna producţie de carne mergea la export. Ca să se mai domolească furia populaţiei, s-a recurs la ajutorul specialiştilor. În fiecare duminică apărea la televizor un superdoctor , care fusese inclusiv ministru al Sănătăţii, iar acesta le explica românilor, cu lux de amănunte, cât de nocive sunt mezelurile, câte boli, inclusiv cancer, produce consumul acestora. În schimb, spunea specialistul, românii trebuie să consume paste făinoase, pentru că acestea sunt sănătate curată şi, mai ales, se găsesc din abundenţă. Nu ştiu cum, anul următor, fie din cauza secetei, fie din cauza contractării unor cantităţi uriaşe de cereale la export, a intervenit o mare criză de paste făinoase. În schimb, probabil pentru că scăzuseră comenzile de produse din carne la export, în magazine au reapărut mezelurile. Ei bine, acelaşi specialist, în aceeaşi emisiune duminicală, ne spunea cât de periculoase sunt pastele făinoase, câte boli, mai ales diabet, favorizează consumul acestora. Aşa că românii, dacă ţin la sănătatea lor,  ar face bine să reducă drastic consumul de paste făinoase şi să consume cu predilecţie mezeluri, care sunt foarte sănătoase şi conţin aşa şi pe dincolo.

   Nu vi se pare că seamănă izbitor cu criza Covidului? Înainte de decretarea stării de urgenţă, Klaus Von Werner ne spunea că acest virus nu este cu nimic mai periculos decât o simplă răceală, că nu se impun măsuri de niciun fel, ci să ne vedem mai departe de treabă, adică de forţarea alegerilor anticipate. După ce a devenit clar că nu există nicio şansă ca acestea să poată fi organizate, a decretat starea de urgenţă, apoi de alertă, a prelungit-o, având grijă să spună mereu cât de criminali sunt cei care minimalizează groaznicul pericol. Bine, hai să zicem că înţelegem că prima dată, nu doar din interes, ci şi din lipsă totală de pricepere în domeniu, a zis prostii. OK, dar, atunci, unde au fost marii specialişti care acum îi ţin isonul? Dacă sunt specialişti, de ce nu l-au contrazis atunci, ci au tăcut mâlc sau chiar l-au aprobat, deşi ştiau că spune prostii? Iar acum vin şi spun că presa manipulează ! Când, de fapt, presa nu face decât să ţină cont de toate opiniile, pentru ca oamenii să ştie şi să poată decela singuri adevărul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.