Reflexii și reflecții de Simion Todoca Ce surpriză, care surpriză, de unde surpriză?

0
365

Mă distrează la culme titlurile bombastice de genul „surpriză” „planul lui Iohannis a fost devoalat” și altele de acest gen care curg gârlă în urma ultimelor evenimente. Cei care comentează pe la televiziuni au disecat, cică, declarațiile ciudate și aiuristice ale lui Iohannis și au ajuns la concluzia că acesta vrea cu orice chip să se depună moțiune de cenzură, iar Guvernul Orban să pice, pentru a nu mai putea fi culpabilizat în preajma alegerilor. Mare scofală, asta am spus-o demult și de atâtea ori încât m-am plictisit, însă cu nuanțe pe care comentacii fie nu le-au sesizat, fie se feresc să le vadă. De exemplu, spun ei, Iohannis a declanșat atacurile de o violență rară la adresa PSD și a UDMR pentru a-i înfuria și a-i determina să declanșeze trântirea guvernului. Chestia cu înfurierea este valabilă doar în cazul UDMR, pentru că liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat ferm că maghiarii nu vor vota moțiunea de cenzură, pentru că țara are alte priorități, mult mai importante. Or, cum fără sprijinul UDMR moțiunea nu trece, Iohannis face tot posibilul să-i enerveze pe maghiari, chiar cu riscul de a enerva și Budapesta, atât de mult încât aceasta să ceară UDMR să dea jos guvernul lui Iohannis. Deja au fost atacuri dure la adresa lui Iohannis, în presa din Ungaria, care îl acuză diresct pe Klaus că vrea să dea afară ungurii din țară.

De fapt, dacă UDMR nu își schimbă poziția, moțiunea nu va fi nici măcar depusă, pentru că Marcel Ciolacu i-a spus clar lui Klaus, prin intermediul serviciilor, că nu va respecta trocul decât în condițiile în care va fi sigur că moțiunea va trece. Iar acum acest lucru nu se poate întâmpla fără voturile UDMR, Iohannis nu are altă cale decât să-i enerveze la maximum pe maghiari. Dacă UDMR se răzgândește, Ciolacu va depune moțiunea, guvernul va pica, iar PSD va avea de câștigat electoral de pe urma demonstrației de forță. În schimb, dacă moțiunea nu ar trece, PSD ar suferi o înfrângere rușinoasă , soldată cu un dezastru electoral.

Ce nu se ia în calcul: pericolul ca și în cazul răzgândirii UDMR moțiunea să nu treacă, iar atât Iohannis cât și PSD să rămână cu buza umflată. Băsescu este mai furios decât un taur când vede roșu, după ce partidul său a fost eliminat din așa zisa alianță a dreptei pentru Primăria Capitalei și a primăriilor de sector. Sunt absolut sigur că maleficul Băsescu este capabil să schimbe peste noapte foaia, să declare război dreptei care l-a exclus și să fluture alte drapele, cu mare impact asupra electoratului naționalist. Știu că este greu de crezut, dar nu m-ar mira absolut deloc dacă Băsescu și Victor ponta vor apărea braț la braț și vor explica națiunii că ei nu au votat moțiunea de cenzură pentru că nu vor să lase poporul dezarmat în lupta cu Covidul, provocând o criză politică. Oricât ar părea de ciudat, Băsescu și Ponta sunt total compatibili, cameleonismul fiind trăsătura lor de bază. Nici nu vă imaginați ce impact ar avea o alianță între cei doi. Ponta ar fura voturi cu ghiotura de la PSD, iar Băsescu, de la PNL și USR.

Cert este că nu ași dori nimănui să fie în pielea lui Klaus von Werner, care nu mai știe pe unde să scoată cămașa: pe de o parte, este presat de către mahării de la Berlin și Bruxelles să facă pe dracul în patru ca să aibă cu adevărat guvernul lui, adică al lor, pe de altă parte Sistemul, care, teoretic, este condus de către el, dar, practic, are puterea de a-ida peste mâini, pentru a-l sluji în continuare, îi pune condiții. Printre altele, stăvilirea asaltului USR, care nu numai că nu este membru PPE, dar mai este și aliat cu un partid rival, PLUS, condus de către Julien Cioloș, om de bază al grupării europene a lui Macron. Or, acest USR tocmai a obținut o victorie uriașă, candidați unici la primăriile de sector la paritate cu PNL! Ghinion, herr Klaus !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.