Ministrul Mediului, membru important al PNL, profeţeşte o hemoragie fără precedent a primarilor PSD. Aceştia, zice liberalul, îşi dau seama că PSD este pe topogan, iar ei nu mai au nicio şansă, dar chiar şi dacă ar câştiga alegerile tot nu ar mai putea să realizeze nimic, pentru că habar nu au să facă proiecte, să atragă bani europeni, bazându-se exclusiv pe banii primiţi de la guvern. Or, cum guvernul nu va mai fi PSD, ci tot PNL, preferă să fugă din partid şi să candideze pe listele altor partide. Este clar că ministrul face doar campanie de tipul „uite ce proşti sunt PSD-iştii şi ce deştepţi suntem noi”, dar nu prea văd ce motive ar avea să se bucure. Mai întâi, nu prea cred că se va produce o hemoragie de primari ai PSD, dar chiar dacă ar fi aşa, la ce partide ar putea candida? La PNL, care sigur va fi la guvernare, nu prea au şanse, pentru că liberalii din teritoriu ar stârni o adevărată răscoală, care ar dăuna partidului mai mult decât racolarea unor primari PSD.

Atunci, dacă la PNL nu vor acces, ar putea să meargă la USR, care, de asemenea va fi la guvernare, însă nu prea are structuri în teritoriu. Păi, ce câştigă PNL din asta? Nimic, ba chiar pierde foarte mult prin creşterea USR, adversarul său pe partea dreaptă a eşichierului. Dacă USR, adică Alianţa USR PLUS, câştigă mai multe primării, va înregistra o creştere şi la alegerile parlamentare, în mod automat va avea pretenţii sporite în cadrul coaliţiei de guvernământ. La o adică, sunt ferm convins că Iohannis Klaus Von Werner nu va avea nici cea mai mică problemă în a numi un premier de la USR PLUS, de pildă pe Dacian Cioloş, care este puternic susţinut de către curţile europene. Aşa că ministrul liberal nu prea are motive să se bucure de necazul altuia.

Pe de altă parte, s-ar putea ca unii dintre primarii PSD aflaţi pe funcţii să migreze spre Pro România, partidul lui Ponta fiind pe un trend ascendent. Or, chiar şi aşa, primăriile tot ale stângii rămân, iar PNL tot nu câştigă din aceasta. Este clar că, în cele din urmă, Pro România şi PSD vor încheia o alianţă politică, iar în final vor fuziona, cel mai probabil în preajma alegerilor din 2024. Marcel Ciolacu, actualmente preşedinte interimar al PSD care, probabil, va fi ales la Congres, este un adept al alianţei, ca prim pas spre consolidarea stângii. Iar dacă va câştiga Teodorovici, cu atât mai mult se va realiza alianţa, fostul ministru de Finanţe fiind cunoscut ca un apropiat al lui Ponta, ca şi Gabriela Firea. Cam acestea ar fi variantele primarilor PSD care, din cauza luptelor interne, vor fi tentaţi să schimbe tabăra. Aşa cum spuneam, însă, nu cred că va fi ceea ce liberalul Alexe defineşte drept hemoragie. Vor pleca, probabil, unii primari, însă doar dintre cei care sunt de cursă lungă şi, la orice partid ar candida, vor câştiga, pentru că, indiferent la ce partid candidează, sunt aleşi şi realeşi cu peste 50%. Or, aceştia nu mai sunt foarte mulţi.

  • Gery spune:

    Articolul este o analiza obiectiva a situatiei de moment si totodata o prognoza f.posibila.Exista un aspect care pe mine personal ma deranjeaza de mult timp.Prea firesc pare pentru multi migratia alesilor.Cei care legitimam prin vot un candidat,o facem pentru capacitatile potentiale ale acestuia.Acordam o mare doza de incredere persoanei si grupului din care face parte.Ce ,legitimitate’ mai are in fata noastra alesul care schimba partidul,fara sa-i acordam ,derogare’? Oare mai reprezinta procentul care l-a instalat intr-o functie publica?Faptul ca legal este acceptata „miscarea” nu inseamna ca mai avem aceeasi incredere.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției