Reflexii și reflecții de Simion Todoca Circul manipulării alegătorilor prin sondaje

0
255

Ca de fiecare dată în apropierea alegerilor, crește exploziv numărul sondajelor de opinie. Nu mai este pentru nimeni un secret că rezultatele acestora depind în mare măsură de cei care le-au comandat și rareori se întâmplă să nu fie diferențe frapante între unele și celelalte. Vezi că într-un sondaj partidul cutare sau cutărică are peste 40%, iar în celălalt, abia dacă depășește 20%. Se lasă alegătorii influențați de sondaje? Am putea spune că nu, că omul votează după cum îl taie capul, dar lucrurile nu stau chiar așa. Cei care nu au vreun partid preferat și totuși votează, se ghidează de multe ori după rezultatele sondajelor și înclină spre punerea ștampilei pe partidul care, după cum arată cifrele, se bucură de încredere substanțială. Totodată, însă, acele sondaje pot să contribuie la stabilizarea susținătorilor unui partid sau altuia, dându-le impresia că acestea sunt încă puternice.

Există, însă, sondaje care, teoretic nu ar avea tangență cu politicul, însă, în realitate, pot să-l influențeze. Iată, de exemplu, a apărut un sondaj realizat de către IRES, cu privire la opinia românilor despre deschiderea sau nedeschiderea restaurantelor în interior. Se vede de la o poștă că sondajul cu pricina chiar are de-a face cu politicul, pandemia de coronavirus fiin excesiv politizată încă de la începutul ei. Sondajul a fost publicat, ce coincidență, taman la câteva zile după ce premierul Ludovic Orban a anunțat, că, în anumite condiții, de la 1 septembrie se pot redeschide restaurantele în interior. Dincolo de intențiile celor care au realizat sondajul, pur și simplu m-a umflat râsul citind concluziile acestuia, neputând pricepe în ruptul capului cui folosește și cui dăunează efectuarea lui. Mai întâi, concluzia din titlu: „Votanții PSD, cu vârsta de 36-50 de ani, sunt principalii susținători ai deschiderii restaurantelor în interior”. Ce vrea să spună, că ticăloșilor de susținători ai PSD nu le pasă de sănătatea și viața românilor, care se pot infecta cu coronavirus la restaurante, sau că, dimpotrivă, ei sunt apărătorii drepturilor omului și ai economiei românești, prin ajutarea genericei HO-RE-CA, aflată în pragul falimentului din cauza măsurilor de combatere a pandemiei? Sondajul, realizat în perioada 19-20 august arată că 59% din români susțin deschiderea restaurantele în interior, în timp ce 38% răspund că nu sunt de acord cu acest lucru. Continuarea este de-a dreptul haioasă: „Cei mai mari susținători ai deschiderii restaurantelor sunt bărbații cu vârsta de 36-50 de ani, cu studii medii, din Moldova, care votează cu PSD”. Stupefiant, adică au fost intervievați doar susținători ai PSD? Se pare că nu, din moment ce„

Cei mai reticenți la deschiderea restaurantelor în interior sunt femeile cu vârsta de 18-35 de ani, cu studii superioare, din sudul țării, care votează alte partide în afară de PNL, PSD, USR-PLUS, Pro România”.Păi, cu cine votează? La urma urmei, ce ar trebui să înțeleagă omul care citește rezultatele sondajului, că este bine dacă se redeschid restaurantele sau că, dimpotrivă,este rău? Ce ar trebui să înțeleagă guvernul, că greșește dacă le redeschide sau că face bine? Dar dacă, indiferent de decizia pe care o ia, îi supără pe alegătorii din alte zone ale țării decât din Moldova sau sudul țării? E pur și simplu de râsul curcilor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.