Cu mult înainte de pandemia de coronavirus, a devenit clar pentru toată lumea că în interiorul Uniunii Europene nu sunt toate numai lapte și miere, frecușurile între principalii piloni ai construcției fiind tot mai aspre. Principala cauză a constituit-o dorința tot mai evidentă a Germaniei de a-și impune punctele din vedere, chiar dacă acestea începeau, cu o frecvență supărătoare, să nu convină celorlalți granzi, care se vedeau defavorizați. Dacă pe vremea fostului președinte al Franței, Francois Hollande, Germania și Franța formau un cuplu imbatabil în elaborarea și impunerea deciziilor europene, după instalarea lui Macron relațiile s-au răcit, Iar Angela Merkel, în speță, Germania, și-a creat o majoritate decizională prin atragerea unor țări mici, dar cu vocație imperială, care, fiind la remorca ei, au fost copleșite cu favoruri. Așa se face că țări precum Olanda și Austria au ajuns să se înfrupte la greu din resursele țărilor mici, îndeosebi cele foste comuniste, atrase cu anasâna în UE, acaparând domeniile strategice ale acestora. Țări de mare calibru, precum Italia, Spania, chiar și Franța, au rămas cu buza umflată, fiind ocolite la marea împărțeală, urmarea fiind tot mai desele cârcoteli ale acestora împotriva Comisiei Europene, a Uniunii Europene în general.

  Dacă mai adăugăm și revoltele unora mai mici, precum Ungaria, care nu au fost favorizate la împărțirea darurilor, tabloul viesparului din interiorul UE devine complet. Deși nu se spune cu subiect și predicat, ținta atacurilor este Germania. Colac peste pupăză, din cauza concesiilor pe care Germania le-a făcut acoliților săi, Uniunea Europeană este criticată inclusiv din interiorul Germaniei! Iată: Ministrul german al afacerilor interne Horst Seehofer şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la performanţele noii Comisii Europene, în special în problema migraţiei, într-un interviu publicat de săptămânalul Der Spiegel.

Am fost plin de speranţe în noua Comisie Europeană. Astăzi sunt, ca să mă exprim delicat, dezamăgit”, a spus Seehofer.

Se aşteaptă de la mine să-mi fac griji cu privire la salvările pe mare şi cu privire la copiii din taberele de refugiaţi din Grecia. Se aşteaptă de la mine să mă preocup în legătură cu o politică de azil comună. Însă toate acestea sunt sarcini pentru UE„, a subliniat ministrul german.„ Seehofer şi-a exprimat dezamăgirea şi în legătură cu faptul că efortul pentru un program de investiţii european menit să atenueze efectele pandemiei de COVID-19 a trebuit să vină mai degrabă dinspre Berlin şi Paris decât dinspre Bruxelles.

De asemenea, ministrul de interne german nu a manifestat prea multă înţelegere pentru anunţul făcut de Von der Leyen conform căruia ea nu exclude declanşarea procedurii de infrigement împotriva Germaniei, după ce Curtea Constituţională din aceasta ţară a decis săptămâna trecută că programul de cumpărare de euro-obligaţiuni de către Banca Centrala Europeană contravine parţial legislaţiei germane. „Am remarcat că UE declanşează proceduri de infrigement şi plângeri împotriva statelor sale membre în mod neobişnuit de frecvent„, a spus Seehofer. „Aş vrea să ştiu cum este întărită unitatea europeană prin asemenea mijloace„, a adăugat el.

  Pe înțelesul tuturor, ministrul german nu are nimic cu cu plângerile și procedurile împotriva unor vasali, dar nu ai voie să te atingi de cei mari, mai ales de Germania! Se prea poate ca ministrul cu pricina să fi făcut declarația în interes electoral intern, dar, oricum ai lua-o, va fi interpretată ca o nemulțumire a nemților, care încep să creadă că le-ar fi mai bine dacă Germania s-ar ocupa de interesele nemților decât să facă pe bona copiilor democrației din Europa.

     După cum era de așteptat, America nu avea cum să nu exploateze slăbiciunile dușmanului său, Uniunea Europeană, iar momentul Covidului a picat cum nu se poate mai bine, fiind un excelent prilej de băgare a bățului prin gard. Drept urmare, în toată lumea apare cu litere de o șchioapă știrea: „ Soros  crede  că Uniunea Europeană ar putea să se divizeze în contextul pandemiei de coronavirus”. Printre altele, Soros spune că Italia a fost tratată incorect de către UE şi Germania. „Relaxarea prevederilor privind ajutoarele de stat, care favorizează Germania, a fost una incorectă în ceea ce priveşte Italia, care era deja bolnavului Europei şi apoi a fost ţara cea mai grav lovită de COVID-19″. Or, cum Italia era profund nemulțumită de modul în care Germania o trata, cu mult înainte de pandemie, un asemenea fitil ar putea să detoneze bomba ieșirii Italiei din UE ! Este a treia țară ca mărime, iar ieșirea ei, urmată, indubitabil, de ieșirea Poloniei, a cincea țară, deja situată pe poziții ostile UE, ar însemna exact ce spune Soros, ruperea UE. Că iese Polonia, fostă țară comunistă, ar mai fi cum ar mai fi, dar să iasă Italia, eminamente occidentală, ar însemna compromiterea definitivă a UE.

   Adevărata bombă, însă, este anunțul că SUA ies din Tratatul „Cer deschis” şi acuză că Rusia a încălcat repetat acordul: „Statele Unite şi-au anunţat joi intenţia de a ieşi din Tratatul ”Cer deschis” – care autorizează supravegherea aeriană a ţărilor particiante – acuzând Rusia de încălcări repetate ale prevederilor acestui acord”, după cum relatează Reuters. Păi, să ne înțelegem: Americanii, semnatari ai tratatului, au acuzat Rusia-semnatară și ea- că încalcă acest tratat, așa că America se retrage. Păi, dacă se retrage, mai poate, nefiind semnatară, să acuze Rusia? Evident, nu! Pur și simplu, americanii îi dau Rusiei un imbold să facă ce vrea, este OK dacă așa se mai dă o lovitură Uniunii Europene !

 

 

Recomandările redacției