Așadar, Victor Ponta a anunțat că parlamentarii Pro România nu vor vota guvernul Ludovic Orban, dar vor intra în sală, pentru asigura cvorumul. Condiția este ca Orban să renunțe la cei trei miniștri care au primit aviz negativ la audierile în comisii. A adus și argumente, invocând cutuma: atât el cât și Cioloș au venit cu alte propuneri în locul celor respinși, iar acum respectarea cutumei este cu atât mai importantă cu cât este vorba despre ministere de mare calibru. Ce va face Ludovic Orban, care a anunțat deja că va merge mai departe cu aceleași propuneri?

 Să recapitulăm: este bătut în cuie faptul că Sistemul îl susține fără rezerve pe Klaus Ioannis pentru câștigarea celui de al doilea mandat, ba chiar, prin unii dintre soldații săi din presă, a lansat inclusiv zvonul că acesta a putea câștiga chiar din primul tur, variantă pe care, personal, o consider neplauzibilă. Va fi, cu siguranță, un al doilea tur, în care se vor confrunta, după toate semnalele, Iohannis și Dăncilă, Veorica fiind sprijinită cu fervoare pentru aceasta. Veorica o ține una și bună că la votul de investitură nu va exista cvorum, așa că guvernul Orban nu va fi respins, ci se amână votul până după primul tur, pentru ca ea să aibă siguranța că Iohannis va respecta trocul. Or, dacă oamenii lui Ponta vor intra în sală, va fi cvorum. Ce va face Sistemul, îi va porunci lui Ponta să fie cuminte și să asigure cvorumul, chiar dacă Orban nu renunță la miniștrii respinși sau, dimpotrivă, îi va impune lui Orban să respecte cutuma? Sistemul l-a cumințit pe Barna, care a fost obligat să renunțe la toate condițiile pe care le pusese înainte. Va renunța și Ponta?

   Dacă Iohannis îi dă ordin lui Orban să îi înlocuiască pe cei trei, acesta se va supune fără crâcnire, iar Victor Ponta va acumula din nou puncte în bătălia pentru acapararea PSD, chiar dacă guvernul lui Orban va fi învestit. Desigur, există și riscul ca, odată intrați în sală, unii dintre parlamentarii Pro România să schimbe tabăra și să voteze guvernul, în ciuda deciziei lui Ponta. Sau, mă rog, a deciziei de fațadă, pentru că nu exclus posibilitatea ca el să semnalizeze stânga și să o ia în dreapta, asigurând instalarea guvernului Orban, la ordinul Sistemului. Nu va fi pentru Ponta nicio problemă ca după aceea să spună că doi sau trei parlamentari ai partidului au trădat și au votat invers decât a decis partidul, pe modelul Veoricăi Dăncilă, care a anunțat încă de pe acum că știe că vor fi parlementari PSD care vor intra la vot și vor trăda, votând guvernul, dar că pe aceștia îi va executa de urgență, cu sabia de samurai din dotare. Lucru care, după părerea mea, nu o va ajuta cu nimic să rămână la cârma partidului și după alegerile prezidențiale, chiar dacă, indiferent de instalarea sau neinstalarea guvernului Orban înainte de primul tur, ea are asigurată de către Sistem prin intermediul STS, intrarea în turul doi.  

Recomandările redacției