Înainte de votarea iniţiativei cetăţeneşti „Fără penali în funcţii publice”liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, spunea că deși proiectul va fi adoptat de deputați, el „va zace cât este nevoie în Senat”. Adevărul e că nu se întamplă de mâine Fără penali în funcţii publice. Vom putea discuta de referendum doar după ce legea va fi adoptată şi de Senat. Singurul lucru care se întamplă azi este că Marcel Ciolacu scapă de un cartof fierbinte pe care-l trimite senatorilor”,a spus Florin Roman. Nu spun că nu are dreptate, dimpotrivă, sunt de acord cu el, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, încearcă să strângă capital politic, pentru el însuşi şi pentru PSD, arătând că PSD nu mai poate fi numit partid al penalilor, din moment ce doar datorită lui este votată şi adoptată iniţiativa eliminării penalilor din viaţa publică. Deasemenea, sunt de acord cu Florin Roman că, de fapt, nu se va întâmpla nimic, cel puţin, nu înainte de alegerile locale şi parlamentare. Atât la PSD cât şi PNL colcăie de penali care sunt primari pe funcţii sau parlamentari în mandat şi vor candida din nou. Ba, mai mult, PNL racolează de la PSD primari cu probleme penale, dar cu şanse de 99% de a fi realeşi, chiar dacă au schimbat partidul. Aşa că, slabe şanse, nule chiar, ca în acest an să avem şi vot favorabil în Senat şi Referendum aprobat, desfăşurat şi validat. Ca să nu mai zic că, după părerea mea, nici proiectul nici Referendumul, dacă va fi, nu vor trece de Curtea Constituţională, pe motiv de îngrădire a drepturilor omului.

Dar, să vedem mai exact ce precede iniţiativa de modificare a Constituţiei: Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”. Proiectul trebuie adoptat cu o majoritate de două treimi în fiecare Cameră a Parlamentului, după care se organizează referendum în 30 de zile. Ce schimbă aceasta faţă de actualele prevederi legislative? Nu mare lucru. Nici acum cei condamnaţi definitiv nu pot candida, decât după o perioadă de trei ani de la ispăşirea pedepsei. Proiectul spune că respectivii nu pot fi aleşi „până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării „ adică scurgerea perioadei de interzicere a dreptului de a candida şi de a fi ales. Aceeaşi Mărie cu altă pălărie!

Adevărul este că sunt o mulţime de primari cărora li s-au fabricat dosare penale, în special pe motive de incompatibilitate sau conflict de interese, doar pentru a fi scoşi din cursă, fie de către partidul advers, fie chiar de către propriul partid. Cunosc, chiar în judeţul Arad, primari care au avut parte de dosare deschise pe ultima sută de metri, exact pe aceleaşi motive, însă au primit soluţii diferite în instanţă, aşa că unii pot candida mai departe, alţii, nu. Repet: pentru fapte identice! După ce, într-un orizont de timp, iniţiativa ar intra în vigoare, sunt sigur că pentru unii dintre cei condamnaţi definitiv se vor identifica „situaţii care înlătură consecinţele condamnării „, iar pentru cei care trebuie să fie scoşi definitiv de pe scena politică, nu se vor găsi!

Recomandările redacției