Parcă de nicăieri, PSD s-a trezit că este atacat cu o virulenţă extremă, nu de către PNL sau alţi adversari politici, ci din interior. Fără să vrea, unul dintre cei chemaţi să pună umărul la redresarea şi, mai ales, schimbarea partidului, Vasile Dâncu, a stârnit nişte imprecaţii absolut scandaloase la adresa PSD. Ce a zis Vasile Dâncu: Sunt unii care cred că singurul lucru important e votul. E foarte important pentru partid, dar în partid, așa cum oamenii trebuie să fie diferiți, ar trebui să gândim un pic mai complex de atât. Am mai spus și poate și asta deranjează că în politică, mai ales în cea de stânga, este importantă diversitatea. Dacă nu acceptăm diversitatea internă, cum să o înțelegem pe cea din societate? Dacă PSD se concentrează doar pe susținerea unui electorat captiv sau pe rezolvarea unor probleme din justiție, atunci suntem condamnați să dispărem. Electoratul se schimbă, aceasta este cea mai mare provocare a PSD-ului în acest moment, dacă partidul nu se schimbă, vom pierde peste tot, chiar și în zonele din sud”. După părerea mea, un lucru adevărat şi de bun simţ, PSD trebuia să se rebranduiască demult, dar lupta pentru putere, după plecarea lui Victor Ponta şi instalarea silnică a lui Dragnea, orice tentativă de schimbare a fost abandonată.

Dâncu are dreptate, PSD nu se mai poate baza doar pe electoratul captiv, dar în niciun caz el nu a spus că acesta trebuie abandonat. Ar fi o prostie imensă, care ar arunca acel electorat, pe gratis, în braţele altor partide, inclusiv ale PNL. Or, declaraţiile celui care a comentat reacţiile unor lideri ai PSD la afirmaţiile lui Dâncu, Cozmin Guşă, exact asta fac. „Vasile Dâncu a sugerat zilele trecute că victoriile PSD în câteva judeţe din Sud populate majoritar de asistaţi social sau de romani uşor de manipulat din pricina pregătirii intelectuale precare, n-au mare relevanţă în lupta electorala naţională, nefiind îndestulătoare pentru câştigarea alegerilor. ..

Şi totuşi, reacţia virulenta, NESIMŢITĂ (şi publică!), împotriva lui Vasile a câtorva lideri judeţeni „suspecţi” c-ar avea o pregătire similară cu electoratul lor local descris mai sus, spune tuturor celor interesaţi că PSD e încă foarte departe de o posibilă revenire„, spune Cozmin Guşă. Dâncu nu s-a exprimat deloc aşa, nu a pomenit de asistaţi social sau de capacitatea intelectuală precară a celor care au votat PSD. Sigur, ideal ar fi ca toţi alegătorii să ştie ce şi cum este politica, dar acest lucru este imposibil, toate partidele mizează pe oameni care au magnet la alegători, indiferent ce pregătire au. Asta este, deocamdată, situaţia şi nu ai ce face. Să te pui să dai cu barda în cei care îţi aduc voturi, făcându-i proşti şi nesimţiţi atât pe ei cât şi pe cei care îi votează, este o lipsă totală de management politic. Oricât de mult am vrea noi să fie altfel, dacă vrei să-ţi zugrăveşti casa, nu apelezi la un pictor , ci la un zugrav, aşa că în politică este nevoie de meseriaşi, nu de artişti sau filosofi. Vorbesc despre politica momentului, despre alegeri, nu despre parcursul istoric al unui partid. Da, electoratul este în schimbare, dar trebuie să ştii să combini mesajul către electoratul captiv cu cel pentru electoratul care vine, nu să renunţi la ce ai deja. Altfel spus, să ai grijă ca atunci când arunci apa murdară din copaie să nu arunci şi copilul.

Recomandările redacției