Reflexii și reflecții de Simion Todoca În PSD se ascut săbiile, dar acestea au două tăișuri

1
560

Congresul PSD se apropie cu repeziciune și deja se conturează o luptă între tabăra lui Marcel Ciolacu și cea a lui Eugen Teodorovici.  După atacuri mai moderate, dacă putem să le numim așa, acum, fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a trecut la lovituri extrem de dure, prefigurând atmosfera în care se va desfășura competiția între cei doi, respectiv între tabere. Prilejul atacului năucitor, în ajunul votării Legii carantinării, este cum nu se putea mai nimerit.

Cât de obedient și cât de vândut poți să fii ca să joci scena asta penibilă a cititorului și reparatorului de legi scrise în silă și batjocură la adresa unor oameni scârbiți deja de atâta prostie, ură și manipulare politică? Cât de captiv și cât de parșiv poți să devii ca să pretinzi că aperi interesele celor care chiar nu mai înghit minciuna asta de guvern și chiar vor să simtă că drepturile încă le sunt aparate de cineva într-o țară democratică și europeană? Cât de cinic să fii ca să accepți să sacrifici interesele a milioane de cetățeni români de bună credință, care au respectat cu supunere și răbdare regulile de protejare în fața virusului, în timp ce Orban cu baronii și șmecherii gălbejiți se spărgeau în figuri, furăciuni și paranghelii? Cât poți să mai accepți să taci și să nu faci nimic în numele unui partid întreg?Cât timp crezi că oamenii aceștia mulți și încă tăcuți și răbdători vor mai putea să aștepte și să suporte umilința și trădarea? Răspunsul va veni cândva … și se va revărsa peste toată umilința și trădarea pe care o resimt prea mult și prea intens și din ce în ce mai mulți dintre membrii și susținătorii PSD! Pentru cei (câțiva‼) care trebuie să înțeleagă: Terminați cu bătaia de joc și cu mimarea opoziției, altfel riscăm să ajungem un partid marginal‼ Chiar nu realizați că nu vă mai crede nimeni? Pentru cei (mulți‼) care trebuie să-i facă pe cei câțiva să înțeleagă: Purtați-vă masca pe gură doar ca să vă protejați, NU ca să tăceți!”, scrie Eugen Teodorovici.

  Am fost nevoit să redau integral afirmațiile lui Teodorovici, pentru că acesta face referire nu doar la deja arhicunoscutul troc al președintelui interimar al PSD cu Iohannis și cu PNL, ci și la modul în care ar trebui gestionată de acum încolo,  conform logicii, bunului simț, dar și interesului național, spinoasa problemă a menținerii sau relaxării restricțiilor impuse de pandemie. Din acest punct de vedere, înclin să îi dau dreptate lui Ciolacu, acesta având drept scop poziționarea PSD pe o poziție cât mai convenabilă, practic inatacabilă. Pe de o parte, în caz că situația va deveni catastrofală, PSD nu va putea fi acuzat, deoarece a susținut și votat mereu măsurile de siguranță, inclusiv Legea carantinării, iar PNL nu va avea la îndemână, în campanie, tema demonizării PSD cu privire la explozia de îmbolnăviri și decese. Pe de altă parte, dacă vor fi satisfăcute condițiile PSD pentru votarea legii, adoptarea acesteia va trece practic neobservată, din moment ce ea nu prevede nicio înăsprire a restricțiilor, ba chiar dimpotrivă. Cum s-ar spune, Ciolacu încearcă să împace și capra și varza.

   Faptul că Teodorovici l-a acuzat pe Ciolacu de bătaie de joc la adresa românilor, prin negocierea votului, nu are nicio relevanță în economia luptei pentru președinția PSD, pentru că la Congres nu votează poporul, ci delegații aleși pe sprânceană de către cele două tabere. În schimb, acuzele cu privire la trocul cu Iohannis și PNL au o greutate incomensurabilă. După cum spuneam, trocul cu pricina este deja de domeniul banalului, numai că Teodorovici ar putea să piardă tocmai din cauză că insistă prea mult pe el. Fără discuție, PSD nu are cum să revină, după alegerile din acest la guvernare, iar negocierile cu Iohannis și PNL sunt menite să mențină PSD pe locul doi în ierahia politică din România, cu sprijinul substanțial al Sistemului. Sunt absolut convins că foarte mulți dintre cei care conduc PSD la ora actuală știu de existența trocului și sunt de acord cu el. Sub nicio formă aceștia nu vor accepta ca Eugen Teodorovici să le strice socotelile, așa că la congres vor vota împotriva lui. Depinde cât de mulți sunt aceștia. Dar, acestea sunt considerente legate de ceea ce se vede. Despre ceea ce nu se vede, data viitoare.

 

1 COMENTARIU

  1. Pana si adversarul apreciaza verticalitatea.Catre PSD: pastrati-va consecventa,nu fiti obedienti doar de dragul catorva posturi pe care le vor primi cativa dupa alegeri.Prestigiul care se pierde,este mult mai valoros in perspectiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.