Nu, nu vorbesc despre Cătălin din Luceafărul, cel care i-a sucit minţile copilei, făcând-o să renunţe la prinţul galactic în favoarea plăcerilor pământene, ci despre un alt Cătălin, pe numele său, Predoiu. Acel Predoiu care a fost ministru al Justiţiei şi a pritocit celebrele Coduri pline de articole dovedite după mulţi ani neconstituţionale, iar acum a fost propus de către Ludovic Orban pentru aceeaşi funcţie. Ce zice acum Cătălin? Că România riscă să rămână singura ţară vizată de celebrul MCV, dacă nu se iau imediat mai multe măsuri, prima fiind încetarea imediată a ceea ce el numeşte asaltul împotriva justiţiei. Predoiu recunoaşte că sunt necesare modificări la codurile justiţiei, în special pentru punerea în acord cu legislaţia europeană. Adică, să adoptăm orbeşte orice ne cere Comisia Europeană, indiferent că este în favoarea sau în defavoarea României. Dacă suntem ascultători, zice Predoiu, avem şanse să scăpăm de MCV. Uită sau se preface că uită un lucru esenţial: timp de 10 ani, cât a durat supremaţia lui Băsescu, România a fost transformată în preş sub picioarele mahărilor Uniunii Europene, a executat întocmai şi la timp tot ce i s-a cerut, dar tot nu a scăpat de MCV.

Aşadar, dacă atunci supuşenia totală nu a dat niciun rezultat, de ce ar da acum? Chiar să nu ştie Predoiu că, de fapt, MCV nu are nicio legătură cu statul de drept şi cu democraţia, ci este doar o armă de şantaj împotriva României? Chiar să nu ştie că orice am face şi am drege în domeniul justiţiei nu vom scăpa de MCV până când nu vom ceda toate domeniile strategice ale României puternicilor Europei? Sigur că ştie toate acestea, dar, fiind doar un viclean copil de casă al lui Iohannis, trebuie să-i cânte în strună. Printre altele, el spune că procurorii trebuie încurajaţi să continue lupta împotriva corupţiei şi să ocupe cât mai multe funcţii la vârf. Pentru ca Iohannis să beneficieze în continuare de serviciile Sistemului, România trebuie să rămână ţara procurorilor, fără ca aceştia să dea socoteală cuiva pentru faptele lor. Secţia Specială, zice Predoiu, s-a transformat într-un instrument de presiune şi represiune. Nu spune cu subiect şi predicat că aceasta trebuie desfiinţată, dar este clar că asta se urmăreşte. După cum este destul de clar şi ce părere are Predoiu despre protocoalele din justiţie.

Sunt de acord că există o percepție publică puternică în sensul că în aplicarea protocoalelor atunci când funcționau s-au încălcat drepturi în unele cazuri particulare. Dar numai justiția poate stabili în care cazuri și de către cine. Numai un studiu bazat pe date concrete și cu cifre oficiale poate stabili dacă a fost vorba de o încălcare sistematică sau acte izolate. Eu sunt gata să accept că au fost erori inacceptabile în lupta cu corupția, cum a fost cazul de la Ploiești, dar nu voi ignora niciodată succesele reale ale procurorilor anticorupție, pe nedrept huliți în masă de o parte dintre noi, cum de fapt orice greșeală trebuie să fie individuală, după cum orice succes instituțional nu poate să fie decât colectiv”, zice Predoiu. Cu alte cuvinte, protocoalele trebuie să existe !

Recomandările redacției