O perioadă, până la încetarea stării de urgenţă şi începutul stării de alertă, PSD a lăsat-o moale cu dublarea alocaţiilor pentru copii şi, mai ales, cu creşterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie, socotind că, dată fiind situaţia ţării din cauza coronavirusului, nu prea avea mult de câştigat din punct de vedere electoral pedalând pe această temă. Ştiu şi PSD-iştii că românii sunt îngăduitori, că nu sunt bătuţi în cap, încât să nu înţeleagă că de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Tocmai de aceea, m-a mirat recentul atac al PSD-iştilor, Radu Preda acuzându-i cu înverşunare pe guvernanţii liberali: Beneficiile guvernării PNL simțite de toți românii cum sunt majorarea prețurilor, scăderea puterii de cumpărare, creșterea șomajului sunt ignorate cu desăvârșire de mai marii liberali!Veniturile oamenilor și puterea de cumpărare sunt din ce în ce mai grav erodate. consumul se reduce, economia intră într-o spirală vicioasă a subdezvoltării, iar PNL are propria agenda, una exclusiv electorală! Creșterea punctul de pensie cu 40% și dublarea alocațiilor sunt nu doar măsuri sociale necesare, ci și măsuri care pot reporni economia prin stimularea consumului! PNL refuză cu obstinație să crească nivelul de trai al românilor! Oare pentru cine guvernanți domnilor liberali?”, scrie Radu Preda pe Facebook. Ipocrizia este cât casa, cum poţi să spui că guvernul refuză creşterea pensiilor cu 40% din interes electoral, ce naiba ar putea câştiga PNL din acest refuz? Este exact pe dos, abia această creştere, aberantă în condiţiile date, ar însemna calcul electoral.

Mai degrabă putem spune că PSD are un interes electoral, sperând ca prin acuze, fondate sau nefondate, la adresa guvernului, va reuşi să smulgă de la alegătorii naivi câteva voturi în plus. PSD-iştii ştiu foarte bine că cer nişte măsuri absurde, care pot duce la dezastru, dar puţin le pasă, pentru că ştiu că nu ei vor fi la guvernare după alegerile parlamentare, ci tot liberalii, care vor fi obligaţi să revină asupra măsurilor aiuritoare, pentru a salva statul de la faliment. Nici nu este greu de ghicit ce anume vor fi obligaţi să facă: vor creşte taxele şi impozitele, vor tăia salariile şi pensiile, care vor deveni mai mici decât înainte de fabuloasa creştere şi multe alte măsuri de austeritate. Condiţii în care va deveni imposibil să-şi ducă mandatul până la capăt, iar erodarea PNL va fi devastatoare.

Liberalii se apără cum pot de atacurile PSD, dar tot la ipocrizie apelează şi ei. Astfel, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat că PNL va crește alocațiile și pensiile, încercând să facă rost de bani din impozitarea pensiilor speciale. „PNL va majora și alocațiile și pensiile. (…) Renunțați la a mai susține pensiile speciale, acceptați impozitarea pensiilor speciale și atunci vom avea banii necesari pentru cele două creșteri.”, a spus Florin Roman. Păi, să ne aducem aminte: PSD a propus tocmai această impozitare, numai că PNL şi USR au fost împotrivă, susţinând că pensiile speciale trebuie desfiinţate cu totul, deşi ştiau foarte bine că este imposibil, din motive de constituţionalitate. Adevărul este că nici unii nici ceilalţi nu doresc cu adevărat eliminarea pensiilor nesimţite, ci doar mint cu neruşinare.

Recomandările redacției