În urmă cu câteva zile scriam că formarea unei alianțe electorale PNL-USR-PLUS la alegerile locale va fi imposibil de realizat într-un număr mare de orașe și comune și că aceasta, dacă se va face, va fi pusă în practică doar la alegerile pentru Primăria Capitalei-având în vedere faptul că PNL, la comanda lui Iohannis, a înclinat steagul, acceptând să-l susțină pe Nicușor Dan, deja anunțat de către USR-precum și în unele localități în care USR nu are structuri. După cum mă așteptam, negocierile deja s-au împotmolit, pentru că PNL refuză categoric să cedeze candidaturi în vreun municipiu sau oraș mare și nici măcar un sector al Capitalei. Drept urmare, eventuale alianțe locale vor fi realizate doar în acele comune unde organizațiile bat palma, ceea ce, de fapt, nu înseamnă nimic. Era evident de la bun început că PNL nu putea să impună sacrificii unor organizații județene, pentru că risca să se confrunte cu revolte și trădări, care ar fi dus la slăbirea partidului, cu serioase consecințe la alegerile parlamentare.

    Despre o alianță pe partea stângă, respectiv PSD-Pro România-ALDE, s-a tot vorbit cu mult înainte de anunțarea tentativei dreptei. Ca și în cazul dreptei, de la bun început am fost sceptic, fiind convins că o asemenea alianță se va face exclusiv pentru sprijinirea Gabrielei Firea la Primăria Capitalei, rămânând la latitudinea organizațiilor județene realizarea câtorva, respectiv acolo unde Pro România și ALDE nu au structuri. Ca și în cazul PNL, este exclus ca primarii aflați pe funcții să nu fie desemnați candidați. Lucru inadmisibil, mai ales din partea partidului lui Ponta, care este în plină ascensiune. Nici ALDE, însă, nu își poate permite să nu aibă candidați acolo unde încă mai are organizații puternice. Desigur, s-ar putea ca unii dintre candidații care ar avea șanse în localitățile în care PSD nu are primari să abandoneze partidul și să candideze pe listele PSD. Ar fi, însă, mai degrabă decât o alianță, o migrație care ar duce, posibil, la dezintegrarea ALDE. Nu risc să pun pariu că Tăriceanu nu ar fi capabil inclusiv de această mișcare, dezamăgit de parcursul partidului pe care l-a moșit, ajuns într-o situație jalnică, încasând lovitură după lovitură. Altfel stau lucrurile în privința Pro România, care emite pretenții, iar rândurile sale se vor îngroșa cu certitudine, prin venirea unor PSD-iști care țin morțiș să candideze, dar le-a sărit și de această dată rândul.

   Ca o concluzie, cu sau fără alianțe pe stânga sau pe dreapta, raportul de forțe PSD-PNL la nivel local va rămâne cam același, grație trocului privind menținerea alegerii primarilor într-un singur tur, în urma căruia USR mai poate spera doar în miracole. Cum s-ar zice, punct ochit, punct lovit!

     

 

  • Gery spune:

    Ce m-i stanga,ce m-i dreapta? Noua,cetatenilor la ce ne foloseste tot circul numit ,alegeri’? Te pomeni ca va creste standardul de viata(implicit gradul de multumire)al cetateanului.Sa candideze cei pe care-i cunoastem ca au facut deja ceva concret,resimtit pozitív de oameni.Indiferent ca sunt sau nu aliniati unei organizatii.Cu promisiuni nu avem ce face.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției