Reflexii şi reflecţii de Simion Todoca Ludovic Orban, între ciocan şi nicovală

1
526

Aşadar, s-a dat startul la schimbarea prefecţilor PSD, cu cei ai liberalilor. După ce i-a fost învestit guvernul, Ludovic Orban nu s-a grăbit să facă schimbările, pentru că risca să arunce în aer alegerile prezidenţiale. Alegerile au trecut, iar acum se poate opera schimbarea aşteptată ca pe jar de către liberalii din teritoriu. Este o operaţiune simplă, însă PNL-iştii din ţară vor să se treacă de urgenţă şi la schimbarea tuturor şefilor de la instituţiile deconcentrate cu oamenii lor. Dincolo de foamea de funcţii şi bani, PNL are nevoie ca de aer de subordonarea tuturor deconcentratelor, mari furnizori de bani şi alegători la alegerile locale. Presiunile asupra lui Orban sunt foarte mari, însă problema nu este nici pe departe atât de simplă cum pare. De pildă, ALDE, care sprijină guvernul, condiţionează acest sprijin de menţinerea oamenilor săi de la deconcentrate. Nu de alta, dar şi ALDE se bazează pe contribuţia şefilor de la decontrate la zestrea de voturi de la locale. Este clar că liberalilor din teritoriu ne le convine acest lucru şi fac scandal, dar Ludovic Orban nu are cum să le facă pe plac dacă nu vrea să piardă sprijinul ALDE. Dealtfel, mai mult sau mai puţin voalat, Orban recunoştea, chiar înainte de alegerile prezidenţiale, că este o problemă destul de dificilă.

La mulţi, din păcate, trebuie să le evaluăm şi activitatea din trecut, că au făcut atâtea prostii la comandă politică, încât, deja, ar fi trebuit să-şi facă bagajele singuri, dar o să discutăm caz cu caz când voi mai veni prin judeţe. E vorba de mulţi, deci, s-a schimbat atitudinea, aici toată lumea trebuie să înţeleagă că un om care girează o funcţie publică trebuie să fie în slujba contribuabilului, în slujba plătitorului de taxe, în slujba cetăţeanului român şi trebuie să-şi îndeplinească toate obiectivele care-i sunt stabilite şi, în mod evident, să şi le îndeplinească oferind servicii de calitate, prompte, către cetăţeni. Simplu, nu e nimic complicat. Criteriile de evaluare a activităţii sunt în funcţie de măsura în care-şi ating obiectivele şi derulează procedurile, furnizează serviciile, de calitate sau nu”.

Când vorbeşte despre prostiile pe care şefii deconcentratelor le-au făcut la comandă politică, Ludovic Orban ştie perfect ce spune, lucrurile stând exact la fel şi pe vremea când PNL era la guvernare, iar unii dintre actualii şefi de deconcentrate sunt foşti PNL-işti, care, pentru a rămâne pe funcţii, au schimbat barca. Este o practică veche, obişnuită la toate partidele care s-au perindat la guvernare. Apoi, dincolo de acest aspect, există mulţi şefi la deconcentrate care, indiferent cine a venit la guvernare, nu au putut fi clintiţi, fie pentru că sunt într-adevăr capabili, fie pentru că au o mare popularitate şi influenţă în sferele rarefiate ale puterii, indiferent ce partid este la guvernare. Aşadar, să vedem cum va reuşi Orban să împace şi capra şi varza.%MCEPASTEBIN%

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.