Spuneam, în comentariul de ieri, că Eugen Teodorovici și-a ales cu grijă momentul declanșării atacurilor la adresa lui Marcel Ciolacu, adică în preajma votării Legii carantinării și izolării. În intervenția sa, Teodorovici l-a acuzat pe Ciolacu de pactizare cu Iohannis și PNL, i-a reproșat că nu inițiază moțiunea de cenzură și că acționează împotriva intereselor partidului și, mai ales, împotriva poporului, dând apă la moară guvernului Ludovic Orban. Reacțiile pozitive primite din teritoriu i-au dat curaj, așa că duminică, înainte de ședința Cex, și-a anunțat, cu surle și trâmbițe, depunerea candidaturii la președinția PSD. Mai mult, a făcut conferința de presă în curtea sediului central al PSD, fără să anunțe conducerea partidului. Un gest de frondă, menit să-l intimideze pe Ciolacu și să-i pună pe gânduri pe susținătorii acestuia. Se vede treaba că manevra a fost bună, pentru că a doua zi, la ședința CEx, liderii din teritoriu au fost, aproape în unanimitate, de părere că PSD va trebui să voteze împotriva legii.

   Ce s-a întâmplat după aceea, a fost o demonstrație de forță a lui Ciolacu. Acesta le-a explicat liderilor județeni că, dacă nu se votează legea, Iohannis va decreta reinstituirea stării de urgență! Liderii din teritoriu au conchis că Marcel Ciolacu nu emite o simplă ipoteză, ci că a discutat direct cu Iohannis și cu Ludovic Orban, așa că rapid au schimbat macazul, votând pentru Ciolacu, adică pentru ca PSD să susțină legea. Satisfăcut de victorie, Ciolacu nu s-a oprit aici, ci a continuat să-l strivească pe Teodorovici și pe tema amânării depunerii moțiunii de cenzură:   „Să o depună. Cine-i ține?….Sunt mai grăbiți…Depunerea moţiunii de cenzură ţine de mai mulţi factori. În primul rând să treacă. Eu am spus că în momentul când vom depune moţiunea, ea trece 100%. Momentul e o decizie politică. În acest moment PSD are 204 voturi. Ca să treacă trebuiesc 223”. Iar pentru că Teodorovici, la conferința de presă, a cerut un calendar exact pentru congres, Ciolacu s-a referit și la aceasta:   „Haideți să terminăm cu carantina, cred că e mai importantă. O să îi facem un calendar rapid și lui Teodorovici pentru Congres”. Iar, pentru că Teodorovici vorbea despre români, Ciolacu a explicat că acesta va avea loc  „când o să fie o prioritate pentru români și pentru partid”.

  Apăsând pe accelerație, Ciolacu a vrut să demonstreze că acuzațiile de troc cu Iohannis și PNL sunt neadevărate, declarând, ulterior, că  PSD nu va vota Legea carantinării, în Senat, dacă premierul Ludovic Orban sau miniștrii Sănătății, Nelu Tătaru sau Justiției, Cătălin Predoiu, nu vor veni în Parlament să-și asume legea. Că totul a fost dinainte premeditat o demonstrează reacția fulger a PNL, adică a guvernului: „Menționăm faptul că atât premierul, cât și miniștrii Sănătății și Justiției, au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitați sau solicitați în mod oficial”. Bine că nu au trimis comunicatul înainte ca Marcel Ciolacu să facă declarația de după ședința Cex !

 

 

 

 

 

Recomandările redacției