Cu multă vreme în urmă, pe când era primarul Sectorului 5 al Capitalei, ales şi reales exclusiv pe baza apartenenţei sale la etnia majoritară din zonă, Marian Vanghelie, poreclit „Almanahe”, a rostit un mare adevăr: poţi tu să fii şi cu stea în frunte, dacă nu joci cum îţi cântă partidul, acesta te „ejaculeaîn doi timpi şi trei mişcări. Sigur că el, săracul, voia să spună că partidul te ejectează, dar nu cunoştea termenul, ştia doar vag că acesta începe cu ej şi se termină cu ează, dar esenţa a fost rostită şi este probată perpetuu, indiferent de partidul despre care vorbim. Primarul nu este musai să fie un bun administrator, ci să facă exact ceea ce îi cere partidul, ceea ce este bine pentru partid, chiar dacă este o prostie imensă din punct de vedere administrativ. Dacă este într-adevăr priceput, foarte bine, poate să-şi pună în practică ideile, dar cu condiţia ca meritul să se transfere asupra partidului şi realizarea obiectivului, de orice natură ar fi el, să aducă un profit partidului şi clientelei sale. Mare, grijă: niciun proiect propus de către opoziţie, chiar dacă este bun şi benefic pentru cetăţeni, nu trebuie băgat în seamă, ci respins de urgenţă, pentru ca nu cumva opoziţia să se laude cu ce a realizat. Maşina de vot, majoritatea din consiliu, votează fără crâcnire, pentru că altfel cel care a cutezat să voteze în virtutea bunului simţ şi al binelui obştesc este rapid exclus prin retragerea sprijinului politic din partea partidului.

Nu altfel funcţionează sistemul în cadrul partidelor din opoziţie. Toţi consilierii au ordin de la partid să voteze împotriva oricărei iniţiative a primarului, oricât de bun ar fi proiectul. Dacă votează cum ar fi normal, afară din consiliu şi din partid! Toţi aleşii, atât de la putere cât şi de la opoziţie, trebuie să înţeleagă că în primul rând sunt activişti ai partidului, pentru care sunt datori să lupte până în pânzele albe, inclusiv prin criticarea vehementă şi denigrarea a tot ceea ce face administraţia de altă culoare-politică, desigur, nu mă refer la altceva- indiferent ce ar fi bine pentru membrii comunităţii.

Ca să nu o mai lungesc, un exemplu concret: Primarul PSD al unei comune din judeţul Alba, deşi extrem de popular, a fost exclus din partid. Motivul ar fi acela că primarul, pe parcursul mandatului său, prea a fost în cârdăşie cu PNL-ul, că a colaborat strâns cu preşedintele Consiliului Judeţean, adică s-a făcut frate cu duşmanul. În urma excluderii sale, PNL Albă a anunţat că din preţuire pentru performanţele sale, nu îşi va desemna candidat la primărie, ci îl va susţine pe el, ca şi candidat independent, nu pentru că ştiu că, oricum, nu au nicio şansă să îl bată, ci pentru că aşa sunt liberalii, ştiu că administraţia performantă este mai importantă decât politica. Desigur, vrăjeli, dar aceasta ne arată care ar fi normalitatea. Poate că primarul a fost exclus din PSD pentru că acesta ar fi fost bănuit că ar fi umblat cu cioara vopsită, având deja adeziune la PNL, pe lista căruia ar fi urmat să candideze, dar faptul că acesta a anunţat că va candida independent arată că nu aşa stau lucrurile, ci că a fost exclus pentru că a făcut mai multă administraţie şi mai puţină politică.

Recomandările redacției