Iată, deja nu mai puțin de 120 de primari ai PSD vor candida pe listele PNL. Desigur, social democrații îi cataloghează drept trădători, traseiști politici, dar lucrurile nu sunt chiar așa de simple precum par. În majoritatea municipiilor și a orașelor, votul de la alegerile locale a devenit cam de multișor unul politic, la alegerea primarilor contând din ce în ce mai mult apartenența politică. Desigur, contează foarte mult populatitatea persoanei în comunitate, dar tot atât de mult contează puterea forța partidului din partea căruia candidează. Eu nu cred prea mult în acuzele aduse PNL, de racolare a primarilor PSD, ci sunt convins că în proporție covârșitoare a fost inițiativa lor. Cei care au câștigat la limită mandatul pe care îl dețin la ora actuală au beneficiat de forța pe care o avea PSD la acea oră. Or, acum, când PSD a cunoscut o scădere drastică, situația s-ar putea schimba, iar ei ar pierde, chiar dacă, de regulă, așa cum am mai spus, primarii pe funcții câștigă în condițiile alegerilor într-un singur tur. Cei care au câștigat cu scoruri mari, nu au nicio problemă, chiar dacă partidul lor a pierdut foarte mult, pentru că tot rămân cu propriul bazin de susținători, care le este suficient. Ce să facă acei primari care au căștigat datorită partidului, să meargă mai departe cu acel partid, riscând să piardă, sau să schimbe tabăra, pentru a câștiga un nou mandat?

Să vedem care este situația celor care au câștigat mai multe mandate aproape exclusiv pe seama valorii lor, a aprecierii din partea cetățenilor. Să nu uităm că unii dintre ei, de cursă lungă, cum se spune, au câștigat și pe vremea când alegerile erau în două tururi, obținând încă din primul tur mult peste 50% din voturi. Aceștia, cu siguranță ar câștiga și acum, indiferent din partea cui ar candida. Cu toate acestea, au schimbat tabăra, fiind deja convinși că PSD nu are cum să ajungă la guvernare după alegerile parlamentare din acest an. Or, ei se tem că degeaba vor câștiga dacă PSD nu va fi la putere, pentru că nu vor mai putea să facă nimic, deoarece banii necesari vor merge cu predilecție către primăriile celor de la guvernare. Nu spun că guvernul de dreapta care se va instala, cu certitudine, după alegerile parlamentare, va distribui discreționar banii, dar asta a fost regula mai mereu, primarii partidului aflat la puterii primeau cu prioritate. Primarii PSD au în derulare proiecte importante, demarate cu sprijinul partidului, când se afla la guvernare, iar acum se tem că acele proiecte ar putea fi abandonate, din lipsă de finanțare. Iar dacă acest lucru se întâmplă, cine va fi vinovat în ochii alegătorilor? Evident, primarul. La urma urmei, cei care au ales să treacă la PNL au făcut-o pentru că voiau să se asigure că proiectele demarate vor merge mai departe și că vor fi susținuți și cu alte proiecte noi. Cât din partea PNL, era normal să-i primească, pentru a fi sigur că va câștiga cât mai multe primării, chiar cu riscul de a-i nemulțumii pe activiștii săi care voiau să candideze.

Desigur, nu sunt de acord cu traseismul politic, dar în privința primarilor lucrurile sunt mai nuanțate. Acum suntem într-o situație fără precedent, România urmând să primească de la Uniunea Eurpeană aproape 100 de miliarde de euro! Orice primar serios și bun gospodar are deja pregătite proiecte de anvergură, așa că vrea să fie sigur că va fi susținut și de către guvern. Sunt sigur că dacă nu ar fi exista mirajul purcoiului de bani europeni, numărul primarilor care au schimbat tabăra ar fi fost mult mai mic. Deloc de neluat în considerare: cetățenii sunt din ce în ce mai bine informați, mulți știu cum merg lucrurile, știu că un primar din partea partidului aflat la guvernare are mult mai mari șanse să obțină fonduri europene pentru dezvoltarea comunei decât un primar al opoziției. Am avut destul de des ocazia să aud expresia: „ar fi bun de primar, dar nu candidează pentru partidul care trebuie”. Așa că, să nu ne grăbim să dăm cu piatra!

Recomandările redacției