Reflexii şi reflecţii de Simion Todoca Nu guvernul Orban este de sacrificiu, ci partidul!

0
414

Din cauza obedienţei totale faţă de Klaus Iohannis Werner, PNL se află într-o situaţie cumplită. După ce partidul a obţinut cel mai mare scor la alegerile europarlamentare, a fost împins de către Klaus Werner la eroarea capitală de a depune moţiunea de cenzură, în loc să lase PSD să se ducă singur în prăpastie. Preluarea guvernării într-o asemenea conjunctură a sfidat orice logică, dar îi era absolut necesară lui Iohannis, nu pentru a câştiga uşor al doilea mandat la Cotroceni, ci pentru a forţa ceea ce Ion Cristoiu numeşte un miracol, câştigarea alegerilor din primul tur. Klaus Werner Iohannis conduce, practic, guvernul, iar toată suflarea trebuie să ştie că el este cel care garantează că nu se vor tăia pensiile şi salariile, ci, dimpotrivă, vor creşte potrivit legii în vigoare, că Iohannis este cel care elimină nepotismul şi corupţia, dându-i afară pe toţi cei angajaţi pe pile. Premierul Ludovic Orban a fost convocat de urgenţă la Cotroceni imediat după ce a anunţat că lipsesc nu mai puţin de 11 miliarde din buget, ceea ce ar însemna că nu vor mai fi bani pentru pensii şi salarii.

Asemenea zvonuri lansate în spaţiul public se vor repercuta direct împotriva lui Iohannis, la votul de duminică. Tocmai pentru aceasta l-a chemat la ordine pe Ludovic, nu pentru a-i cere să găsească soluţii, ci să promită că deja le are, că nimeni nu va avea de suferit. Cu alte cuvinte, să tacă dracului din gură cu dezastruoasa moştenire lăsată de PSD, pentru că simpla evocare a situaţiei dezastruoase dă naştere în mod automat unor speculaţii şi previziuni catastrofice. Cred că Ludovicului i-a fost dat ordinul să nu mai lase miniştrii să vorbească, ci să ţină la secret tot ce au constatat, până după ce Iohannis va fi instalat la Cotroceni. După aceea, pot să şi dea foc la ţară, pentru că pe Iohannis îl va durea fix în cot şi nu-i va fi deloc greu să demonizeze PNL-ul, să spună că, deşi este partidul lui, nu poate să-l mai susţină din moment ce nu este capabil să guverneze.

PNL se află în cea mai grea situaţie cu putinţă, fie trece peste ordinele lui Iohannis şi ia măsuri de austeritate, variantă în care la locale şi parlamentare va fi pur şi simplu spulberat, fie va merge mai departe cu programele PSD, ducând ţara în prăpastie, lucru care iarăşi îi va aduce pieirea, chiar în eventualitatea că va câştiga alegerile parlamentare pe baza menţinerii măsurilor populiste fără acoperire, gen PSD. Singura salvare a PNL ar fi alegerile anticipate, cât mai degrabă, fie odată cu alegerile locale, fie la o săptămână distanţă. Chiar dacă ar pierde anticipatele, măcar s-ar menţine la o cotă rezonabilă, putând să fie la guvernare în poziţia de secund, nu de partid principal într-o coaliţie. Nu ştiu însă cine ar fi în stare să provoace în România alegeri anticipate, poate doar Iohannis împreună cu Sistemul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.