Mai sunt câteva zile până la alegerile locale. Se fac calcule peste calcule, se fac pronosticuri şi sondaje de opinie, se emit păreri care mai de care mai docte. Un mare semn de întrebare este cel legat de prezenţa la urne, unii spunând că oamenii, speriaţi de Covid, vor prefera să stea acasă, lăsând ştampilele pe seama nucleelor dure de susţinători ai partidelor intrate în cursă, alţii fiind de părere că, dimpotrivă, numărul celor care vor merge la vot doar în semn de revoltă, va creşte spectaculos. Sincer, nu mă încumet să mă pronunţ asupra acestui aspect, electoratul este imprevizibil. Probabil că vor exista unii care până acum au votat de fiecare dată, dar acum vor decide că sănătatea lor este mai importantă decât conştiinţa civică, însă vor fi destui care, la polul opus, până acum nu s-au prezentat la vot, dar acum o vor face, fie pentru a demonstra că nu se tem de coronavirus, fie pentru a-şi manifesta dispreţul şi scârba faţă de actuala clasă politică.

 Mă voi apleca puţin asupra ultimei categorii. Întotdeauna au existat alegători, în special tineri, care, deşi nu susţineau niciun partid, au decis să participe la vot, dar, pentru ca votul lor să nu folosească niciunuia dintre candidaţi sau partide, să pună mai multe ştampile sau să nu pună ştampila pe niciunul, pentru a-l anula. În concepţia lor, votul  nul ar avea influenţă asupra procentajelor câştigătorilor. Am discutat zilele acestea cu un prieten, care îmi spunea că va merge la vot, dar şi-l va anula singur. L-am întrebat de ce ar proceda aşa, de ce şi-ar pierde timpul pentru ceva care nu va avea absolut niciun efect. Mi-a răspuns că, dacă se înregistrează un număr mare de voturi nule, cei care câştigă cu un procentaj extrem de mic, nu vor avea niciodată credibilitate. Am încercat să-i explic că nu are dreptate, că voturile nule nu influenţează sub nicio formă procentajul, pentru că acesta se calculează pe baza voturilor valabil exprimate.

   Nu am reuşit să-l conving, deşi, atenţie, nu discutam cu un alegător de rând, ci cu profesor universitar foarte apreciat! Tocmai acest lucru m-a determinat să încerc să le explic alegătorilor că dacă merg să dea un vot nul, mai bine nu merg deloc la vot. Repet: numărul celor care se prezintă la vot nu contează, ci doar numărul voturilor valabil exprimate pentru un candidat sau altul. Pentru cei care vor neapărat să voteze împotriva cuiva: mergeţi şi puneţi ştampila pe oricare alt candidat, care ştiţi că nu are nicio şansă să câştige. Doar aşa votul vostru scade procentajul celui pe care nu îl doriţi. Când partidele mari şi candidaţii lor îndeamnă oamenii să vină în număr cât mai mare la vot, de fapt se adresează doar susţinătorilor proprii, ca aceştia să se mobilizeze, să voteze în corpore, în schimb, speră că alte partide nu vor reuşi să-şi sensibilizeze electoratul propriu, sau, dacă nu îl au, pentru că sunt proaspăt înfiinţate, să mizeze pe cei nemulţumiţi de toate partidele mai vechi.

Recomandările redacției