Reflexii și reflecții De Simion Todoca Până unde merge manipularea și câți pricep că sunt manipulați?Temă pentru Cabral !

0
324

Spun din capul locului că nu sunt de acord cu cei care tună și fulgeră-precum Rareș Bogdan- împotriva exceptării de la regulile ordonanțelor militare a sezonierilor care vor să plece la muncă în Germania. Nu pleacă de bine, ci pentru că sunt la strâmtoare și, dacă ar avea posibilitatea să lucreze în agricultura românească, precum spune Rareș, în niciun caz nu ar putea să câștige nici măcar un sfert din cât câștigă afară, adică nu le-ar folosi la nimic să-și pună viața în pericol. Am mai spus-o, nu am nicio îndoială că Iohannis i-a ordonat premierului Ludovic Orban să dea drumul sezonierilor pentru că așa i-a poruncit Merkel, care vrea să-și recolteze sparanghelul. La o adică, ași putea să fiu de acord, dar, atunci, dacă tot este vorba despre un târg interstatal pe șest, Iohannis ar fi putut să dea dovadă că se gândește la români, la amărâții care merg să muncească în condiții apropiate de sclavie și să pretindă un acord secret care să prevadă un nivel de salarizare consistent peste cel din anii anteriori, când erau condiții normale. Să nu-mi spună mie cineva că statul german, fuhrerul Merkel, nu ar avea pârghii să impună angajatorilor niște condiții minimale, pentru că nu cred.

   Nu vorbesc doar așa, în dorul lelii, ci mă bazez pe exemplul bulgarilor, tot membri ai UE cu vechimea noastră, tot din fostul lagăr socialist, care au permis și ei plecarea sezonierilor în Italia , Olanda și Germania, dar au negociat la sânge condițiile. A făcut Merklaus (scuze că revin la vechea porecă pe care i-am dat-o) așa ceva ? Nici vorbă, a zis doar „Ja, mein Fuhrer !” și s- a conformat de urgență. Asta voiam să scriu în articolul meu, dar, când să mă apuc de scris, apare știrea, cu litere de o șchioapă: „Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare a României, în valoare de 3,3 miliarde EURO, ce vizează susținerea IMM-urilor”. Aoleu, ia uite, poate că, totuși, Klaus Werner a negociat ceva, iar România, în schimbul a circa 80.000 de sclavi livrați Lui Merkel,  primește 3,3 miliarde de euro pentru a-și salva IMM-urile ! Din titlu, dacă am întreba 100 de români- vorba lui Cabral- ce părere au, 99 ar răspunde că, iată, Comisia Europeană, în urma eforturilor guvernului bPNL și ale lui Klaus Werner, ajută România, ceea ce arată că este bine să nu mai avem la guvernare ciuma roșie, ci popularii europeni.

   Nu am mai așteptat valul de postări triumfale ale liberalilor cu funcții mai mari sau mici, ci m-am apucat să fac unele mici clarificări.

Mai întâi, Comisia nu a aprobat o schemă de ajutorare a României, prin alocarea unor sume din bugetul UE, ci o schemă de ajutorare a IMM-urilor de către statul român, din banii României! Adică, a dat voie guvernului să ajute, cum o ști, IMM-urile! Pe înțelesul celor 99 dintre 100 de români, dacă dai ajutoare de stat, inclusiv 75% din salar din șomajul tehnic, eu, Comisie Europeană, nu te voi amenda ! Dacă ajuți IMM-urile afectate de coronavirus, nu te voi sancționa. Asta a obținut Iohannis, asta a obținut Orban al nostru, după ce a pierdut timp prețios așteptând acordul Comisiei Europene, în timp ce Orban al lor, adică al ungurilor, a zis că îl doare fix în cur de aprobarea Comisiei Europene și a luat deciziile de urgență!

   Ca să vedeți până unde merge manipularea, titlul știrii care dă naștere interpretării pentru 99 de români din 100, nici măcar nu a fost pritocit de către trompetele politice, ci transmis direct de către Comisia Europeană. Iată ce spune Comunicatul Comisiei Europene: „Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României în valoare de 16 miliarde RON (aproximativ 3,3 miliarde EUR) ce vizează susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) în contextul pandemiei de COVID-19. Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar adoptat de Comisie la 19 martie 2020, astfel cum a fost modificat la 3 aprilie 2020”. Repet: despre ce ajutorare a României este vorba ? Iată „ajutorul”: „Comisia a constatat că măsurile notificate de România respectă condiţiile prevăzute în cadrul temporar”. Exact ce spuneam!

Aștept cu nerăbdare postările liberalior, inclusiv ale unor europarlamentari, care, deși sunt acolo, la Bruxelles, sunt convinși că onor Comisia Europeană dă României 3,3 miliarde de euro sau preferă facă pe proștii și vorbesc pentru cei 99 de români din 100. Te provoc, Cabral, ai o temă super pentru emisiunea ta, dar te rog să inviți doar parlamentari și europarlamentari! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.