Reflexii și reflecții de Simion Todoca Partidele politice urăsc traseismul, dar îi iubesc pe traseiști

0
610

De-a lungul anilor, toate partidele politice au susținut tot timpul că, dacă ajung la putere, vor desființa traseismul politic. Toate au promis că parlamentarii nu vor mai putea migra de la un partid la altul, pentru că în mod automat își vor pierde mandatele. La modul real, însă, niciun partid nu a făcut nimic în acest sens, nu pentru că nu ar fi putut, ci pentru că toate, absolut toate, îl practică. Este adevărat, Constituția permite, deoarece votul nu este imperativ, iar mandatul nupoate fi retras, deoarece a fost acordat de către popor. Dacă s-ar fi vrut cu adevărat, s-arfi putut modifica Constiția. S-a schimbat un pic, pe ici, pe colo, la capitolul primari și consilieri. Consilierii locali care trec la alt partid își pierd mandatul, așa că oarecum s-a stopat migrația în timpul exercitării acestuia, însă, colateral, a fost strecurată și o modificare parșivă, în sensul că mandatul consilierului se retrage la orice oră dacă așa vrea vrea partidul pe listele căruia a fost ales consilierul. De frica excluderii din partid și a pierderii mandatului, consilierii formează acele mașini de vot despre care se tot vorbește, votează absolut tot ce le cere partidul, chiar dacă nu sunt deloc de acord cu unele proiecte, fie pentru că miros de la o poștă a matrapazlîcuri, fie pentru că sunt de-a dreptul idioate.

În privința primarilor lucrurile stau un pic diferit, ei își pierd mandatul dacă se înscriu în alt partid, însă nu și-l pierd dacă partidul îi exclude, cum este în cazul consilierilor, un lucru care mi-se pare firesc. Datorită acestei prevederi, primarii nu stau cu sabia deasupra capului și, dacă au curajul și onestitatea necesare, se pot împotrivi poruncilor șefilor partidului, pot refuza să facă tot soiul de porcării. Suntem în plină campanie electorală, iar partidele, inclusiv cele care au prevăzut în Statut interdicția de a primi oameni care au deținut funcții la alte partide, se întrec în a lansa candidați de la oricare alt partid.

E dreptul lor, dar atunci să nu mai pretindă că sunt împotriva traseismului, să nu mai mintă oamenii! Este de-a dreptul dezgustător să vezi cum un partid care ani la șir a acuzat primari și parlamentari că sunt proști și ticăloși, că nu au făcut nimic pentru comunitate, ci doar au furat, anunță acum, că respectivii vor candida pe listele lor! Cum Dumnezeu se pot uita în ochii alegătorilor pe care i-au mințit? Cum Dumnezeu pot acei primari sau parlamentari să accepte să candideze pentru un partid care în permanență i-a scuipat și i-a înjurat? Ce demnitate au acei…demnitari?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.