Se ştie deja că „logodna” USR cu partiduleţul lui Cioloş, impusă mai ales prin presiunile venite dinspre curţile europene, a stârnit multe nemulţumiri în rândurile celor de la USR. Dacian Cioloş apasă insistent pedala unificării celor două partide, debutul urmând să fie făcut la alegerile locale, prin desemnarea unor candidaţi unici, prin protocoale cât mai apropiate de paritate. Enervarea USR-iştilor din teritoriu faţă de o asemenea perspectivă este de înţeles şi absolut îndreptăţită. Unde mai pui sporirea enervării la momentul alcătuirii listelor pentru alegerile parlamentare, când, iarăşi, elefantul va fi obligat să dea cotă parte şoricelului, care se pretinde egalul lui!

Cunoscute fiind aceste frecuşuri, nu ar fi de mirare ca adversarul principal al USR, adică PNL, prin intermediul diviziei de presă, să încerce să strecoare nişte „ şopârle” menite să mai creeze nişte animozităţi. De pildă, iată o ştire: „Președintele USR, Dan Barna, susține că la alegerile locale vor fi doar alianțe punctuale cu cei de la PNL, dar pentru alegerile parlamentare ”suntem condamnați” la o alianță USR-PLUS și PNL. „Suntem condamnați să lucrăm împreună și vom face lucrul acesta, suntem obligați să facem funcțională această coaliție guvernamentală USRL-PLUS și PNL”, a precizat Barna pentru Digi24. Dan Barna susține că din negocierile cu cei de la PNL a rezultat că alegerile locale vor avea loc pe data de 27 septembrie, dar alianțele pentru acest scrutin vor fi conjuncturale”.Aceasta este toată ştirea. Am citit-o şi recitit-o de mai multe ori, pentru că nu-mi venea să cred! Cum, adică, ar putea USR să facă o alianţă electorală cu PNL, să aibă liste comune de candidaţi la alegerile parlamentare? Asta ar fi mama prostiilor, mai ales din partea USR! Am butonat pe mai multe site-uri de ştiri şi am găsit ştirea pe larg, cu redarea fidelă a declaraţiilor lui Barna. Nici pomeneală să fi spus acesta că „ pentru alegerile parlamentare ”suntem condamnați” la o alianță USR-PLUS și PNL”. Dimpotrivă, a subliniat că nici nu se pune problema unei alianţe electorale, ci că după alegerile parlamentare USR-PLUS şi PNL vor fi obligate să formeze o coaliţie, pentru a face majoritatea în Parlament.

Desigur, este vorba despre o redactare după ureche a unei ştiri, dar, după părerea mea, inexactităţile din text constituie o dezinformare crasă, de natură să provoace nesiguranţă şi nedumerire membrilor USR, dar şi a electoratului său. Desigur, senatorii şi deputaţii USR care au citit ştirea au rămas blocaţi, cum se spune, doar până când s-au lămurit că ştirea este falsă, dar unii dintre susţinătorii partidului sigur au rămas nelămuriţi şi, mai ales, dezamăgiţi. Iar dezamăgirea electoratului ştim cum se manifestă: fie prin renunţarea la participarea la vot, fie prin schimbarea taberei. De aceea zic: o fi vorba doar despre prostie, nebăgare de seamă sau de băgatul băţului prin gard?

Recomandările redacției