Reflexii și reflecții de Simion Todoca Statul de drept: hoții, violatorii și criminalii au drepturi, oamenii normali au doar obligații !

0
324

Nu pot decât să salut poziția Ungariei față de intenția Comisiei Europene de a condiționa alocarea fondurilor de respectarea statului de drept. Atenție, nu este vorba despre statul de drept în sine, ci despre concluziile unor rapoarte alcătuite de către mahării UE. Pe bună dreptate, ministrul ungar al justiției, o respectabilă doamnă, pe nume Judit Varga, spune că este vorba despre un șantaj ordinar, din moment ce artizanii acelor rapoarte pot să decidă că o țară nu respectă statul de drept, deoarece, de pildă, este împotriva alocării unei cote de imigranți. Cum, adică, eu, ca stat, nu am dreptul să refuz imigranți, ci trebuie să îi primesc, să le dau cazare și masă, plus un venit minim lunar mai mare decât al cel al cetățenilor mei, care muncesc pe rupte ? Nu vrei, salut, nu mai primești fonduri europene, pentru că nu respecți statul de drept! Care stat, al cui stat? România a fost condamnată la CEDO să plătească 15.000 de euro unui deținut care, cică, în timpul executării pedepsei, a făcut un abces dentar! Îți stă mintea în loc!

Violatorii, criminalii, hoții, homosexualii, au drepturi, tu, cetățean simplu și cuminte, nu ai drepturi, ai doar obligații ! Ai obligația să-i respecți dreptul homosexulului care vrea să-ți înfieze copilul, să-l convingă că e OK să devină și el homosexual, ai obligația să-i asiguri, din munca ta, un venit decent, mai decent decât al tău, unui ticălos venit de aiurea, deși el nu muncește. Revin la ministresa justiției din Ungaria: „Experienta ultimilor ani a arătat că opiniilor guvernelor naționale nu li se acordă atâta atenție cum li se acordă pseudo-dovezilor construite pe baza aprecierilor făcute de mai multe ONG-uri”. Perfect adevărat, ministresa ungară pune punctul pe I, arătând că nu este normal ca tu, Comisie Europeană, să decizi că statul cutare nu a respectat standardele, deși nu spui exact care sunt acelea ! Mai mult, statele membre nu au acordat Comisiei Europene astfel de prerogative, Comisia Europeană și le-a luat cu de la sine putere!Ca să nu mă întind prea mult, Ungaria și Polonia au amenințat cu blocarea viitorului buget multianual al UE și al fondului european de redresare post-pandemie dacă vor fi introduse condiționalități privind statul de drept. Cu toate acestea, propunerea privind condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept a fost preluată în Planul de relansare al UE. Întreb și eu, ca prostul: nu cumva se urmărește exact blocarea așa zisului proiect? Nu cumva fondurile se vor duce exact acolo unde trebuie, adică la țările care, cică, respectă statul de drept? În concluzie, există o definiție a statului de drept, poate fi ea universal valabilă? Sigur că da: statul de drept este cel care asigură cetățenilor săi în primul rând supraviețuirea, iar apoi, dacă se poate, dezvoltarea, prosperitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.