Fie că este vorba despre indivizi, fie că vorbim despre partide politice, în preajma unor scrutinuri electorale se încearcă marea cu degetului, adică revenirea unor entități care s-au discreditat sau au fost discreditate. Nu fac excepție de la acest obicei nici scrutinurile din acest an, în ciuda faptului că deja s-a demonstrat că mortul nu se mai întoarce de la groapă. De pildă, chiar dacă, de facto, țărăniștii sunt ca și inexistenți, aripile și aripioarele încearcă să încropească liste de candidați, chiar dacă eșecul este ca și garantat. De asemenea, Partidul România Mare anunță că, după o serie de procese, a reușit să se reînscrie în Registrul Partidelor politice, având niște lideri de care nu a auzit nimeni. Se pare că nu s-a înțeles că naționaliștii, ca formațiune politică de sine stătătoare, nu mai au nicio șansă, mai ales că nu îl mai au nici pe Tribun, cel care, de fapt, a însemnat PRM. La unele scrutinuri anterioare au fost diverse tentative de unificare a tuturor partidulețelor naționaliste, pe bune sau doar declarate ca atare, dar rezultatele au fost de-a dreptul jalnice. Sub presiunile puternice ale cancelariilor europene, orice partid naționalist din România a fost catalogat drept extremist. Urmarea a fost că, în ciuda recrudescenței naționalismului din Europa, aceste partide au eșuat lamentabil, motivul principal fiind folosirea naționalismului de către reprezentanți ai altor partide, atât din dreapta cât și din stânga eșichierului politic.

      Totuși, în acest an am putea să asistăm la întoarcerea de la groapă a unui mort, respectiv Partidul Umanist din România-PUR, înființat de către Dan Voiculescu. Purtând un alt nume-Partidul Puterii Umaniste-social liberal, are oareșce șanse de a trece pragul electoral, pentru că racolează pe capete oameni cu priză la public de la alte partide, parlamentari sau aleși locali. Aceștia mizează mai ales pe televiziunea lui Voiculescu, cel care a nășit așa zisul partid nou. Propriu zis, este mai degrabă o încercare de resuscitare a mortului, din punct de vedere politic, Dan Voiculescu. Poate că partidul va reuși să facă minimul necesar, de 5%, dar acesta nu ar mai însemna sub nicio formă revenirea lui Dan Voiculescu în politica mare. După ce te-ai apucar să lupți împotriva Sistemului, din care ai făcut parte și ai crezut că ai o putere mai mare decât cea reală, poți fi sigur că vei fi definitiv doborât.

    Un alt fost membru al Sistemului, care s-a crezut mare și tare, Liviu Dragnea, începe să creadă că, după ce va ieși din pușcărie, mai există șanse pentru el. Drept urmare, a început deja să vorbească despre mașinațiunile Sistemului împotriva lui . Păi, dacă înainte, când erai în Sistem, negai cu înverșunare existența acestuia-mă refer la celebrul Binom-de unde știi cum procedează acesta? Dacă va continua pe această linie, Liviu Dragnea se va pomeni cu condamnări la mulți ani de închisoare, în dosare serioase, nu ca și cel în care a fost condamnat la 3 ani și jumătate, o făcătură de râsul curcilor.

 

 

Recomandările redacției