Reflexii şi reflecţii de Simion Todoca Trădată de Ponta, Firea ar putea primi un ajutor nesperat de la Băsescu

0
527

După cum se ştie, praful s-a ales de clamata alianţă a stângii pentru susţinerea candidaturii Gabrielei Firea la Primăria Capitalei. Nu a fost destul că Ponta a decis ca partidul său să aibă candidat propriu la primărie şi la sectoare, a mai trădat şi Negoiţă. Ponta şi Negoiţă vor rupe foarte mult din electoratul Gabrielei Firea, respectiv al PSD, iar scindarea, aşa cum a spus şi Marcel Ciolacu, îl ajută pe candidatul PNL-USR PLUS, Nicuşor Dan. Aşa cum arătam, alianţa nu s-a mai realizat pentru că Victor Ponta a pretins prea mult faţă de potenţialul partidului său, chiar dacă acesta este pe un trend ascendent. După cum era de aşteptat, şi unitatea dreptei, pentru susţinerea lui Nicuşor Dan, va fi afectată tot de târguiala pe ciolane, respectiv pe primăriile de sector. Se pare că PNL şi USR PLUS au reuşit să cadă la învoială, la paritate în privinţa primăriilor de sector, numai că Băsescu nu a acceptat ca partidul lui să fie exclus de la ciolaniadă, aşa că, deşi el a fost cel care a lansat ideea susţinerii lui Nicuşor Dan de către toate partidele de dreapta, Băsescu ameninţă că va candida el însuşi la Primăria Capitalei şi va pune candidaţi la toate primăriile de sectoare.

Dacă, într-adevăr, Băsescu va face acest lucru, va fi un sprijin neaşteptat pentru Gabriela Firea, pentru că majoritatea covârşitoare a voturilor lui Băsescu vor fi furate de la Nicuşor Dan. Având în vedere că în Bucureşti, conform spuselor lui Băsescu, PMP are 10%, se prea poate ca pierderile suferite de către Gabriela Firea prin trădarea lui Ponta să fie compensate prin ruperea lui Traian Băsescu de PNL-USR PLUS. Având în vedere că alegerile sunt într-un singur tur, nu contează ca procentajul primarului pe funcţie să fie cât mai mare, ci să fie mai mare decât cel obţinut de către principalul contracandidat. Aşadar, contează voturile câştigate, dar cel mai mult contează cele pierdute, pentru că este vorba despre clasament şi nu despre punctaj.

Imensul orgoliu al lui Băsescu nu putea să-l lase să asiste pasiv la împărţirea puterii de către USR-PLUS şi PNL, partid pe care, la urma urmei, el l-a năşit, prin fulminanta scoatere a partidului Brătienilor din marea familie europeană liberală şi transformarea lui în membru al PPE. Or, excluderea totală de la împărţirea ciolanelor bucureştene arăta clar că la fel se va întâmpla şi după alegerile parlamentare, când, dacă nu va fi absolută nevoie, PMP nu va face parte din coaliţia de guvernământ, decât, eventul, simbolic. Drept urmare, Băsescu a trecut la atac, ameninţând că le va arăta el că partidul lui nu este nimeni în drum, că Băsescu, chiar dacă nu mai este ceea ce a fost, tot nu poate fi ignorat şi umilit de către nişte novici. Sunt foarte curios dacă ameninţările lui vor fi luate în serios, pentru că dacă nu vor fi tratate cu atenţia cuvenită s-ar putea ca buturuga mică să răstoarne carul mare al dreptei la alegerile pentru Primăria Capitalei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.