S-a vorbit și s-a scris mult pe tema schimbării legii alegerilor, în urma căreia primarii nu se mai aleg în două tururi, ci într-unul singur, fiind declarat câștigător candidatul care primește cele mai multe voturi, indiferent de procente. Scopul modificării legii a fost unul clar, acela de a limita accesul puzderiei de partide mici în conducerile administrațiilor locale. La fel s-a procedat și în cazul alegerilor parlamentare, prin creșterea pragului de la 3% la 5%. Pragmatic vorbind, limitarea numărului partidelor care pot accede la putere este logică, ținând de o mai bună funcționare a aparatelor centrale și locale. Un parlament în care intră o sumedenie de partide nu este și nu are cum să fie foarte funcțional, adoptarea sau neadoptarea unor legi putând depinde de mofturile partidulețelor, care, deși nu înseamnă mare lucru pe scena politică, pot înclina balanța majorității parlamentare fie de partea puterii, fie împotriva ei. Așa se ajunge în situații ridicole, partidul aflat la guvernare făcând unor partide mici concesii în schimbul voturilor. Cam la fel este și în cazul administrațiilor locale, la consiliile locale și județene unde câștigătorii nu dispun de majorități confortabile și pot fi pur și simplu șantajați de către partidele de buzunar care obțin vreo două mandate de consilier. Cetățenii află cu stupoare că din doi consilieri locali ai flecuștețului de partid unul ajunge viceprimar sau din doi consilieri județeni unul devine vicepreședinte.

Dar, să revenim la alegerea primarilor în două tururi sau într-unul singur. Cum este mai democratic? Fiecare tabără are argumentele ei. Adepții sistemului actual spun că este mai corect să câștige cel care obține cele mai multe voturi în primul tur, pentru că dacă se face și al doilea tur, partidele fac trocuri împotriva celui care a câștigat primul tur. Se poate ajunge la situația în care cel care a obținut în primul tur 49% luptă în turul doi cu cineva care s-a calificat în finală cu 15%, iar acesta din urmă câștigă.

Partidele mici este firesc să susțină alegerile în două tururi, pentru că nu pot spera decât în minuni într-un singur tur. La alegerile din acest an, pe 27 septembrie, partidelor mici nu le rămân prea multe speranțe, știut fiind că primarul în funcție are peste 95% șanse să câștige, chiar dacă ia doar în jur de 30%. Cred, însă, că la următorul scrutin, peste 4 ani, se va reveni la alegerile în două tururi, la presiunea partidelor mai mici care au șansa să treacă pragul de 5% la alegerile parlamentare și vor putea să influențeze majoritatea parlamentară. Mai ales dacă fac front comun, partidul aflat la guvernare va fi obligat să schimbe legea, pentru că altfel nu va putea să promoveze legi extrem de importante. Mai e puțin, așteptăm cu interes alegerile din 27 septembrie, pentru că este deja clar, acestea sunt deja bătute în cuie.

Recomandările redacției