Reflexii și reflecții de Simion Todoca Viermele din mărul oferit de Marko Bela

0
296

Naivii se miră: Marko Bela, fost președinte al UDMR, a acordat presei ungare un interviu în care a declarat că „Transilvania nu poate să revină Ungariei, deoarece românii sunt în majoritate de mult, iar astăzi aici locuiesc douăzeci și ceva la sută maghiari și șaptezeci și ceva la sută români. Situația este complicată și de faptul că cei douăzeci și ceva la sută nu au o distribuție omogenă, deoarece în estul Transilvaniei, în partea mai îndepărtată de granița ungară, în cele două județe din Secuime se concentrează populația maghiară, acolo suntem prezenți în procent de șaptezeci – optzeci la sută, în altă parte suntem minoritari sau chiar o diaspora. Toate acestea, în sine, fac inutilă această amărăciune continuă despre apartenența Transilvaniei„. Aha, deci există o „amărăciune”, adică o nostalgie, dar Marko Bela nu spune dacă aceasta aparține maghiarilor din România sau, mai mult, ungurilor.

Aparent, Marko Bela nu face decât să respecte o lege nescrisă, care spune că, oriunde pe acest mapamond, starea de fapt primează în fața stării de drept, așa că, oricum, Ungaria nu mai poate face nimic pentru a pune stăpânire pe Transilvania. Oare, chiar așa să fie? Marea Unire a fost realizată pe baza acestei legi nescrise, dar aplicată de către marile puteri pentru că le convenea. Înainte de Marea Unire, tot românii erau majoritari în Transilvania, dar acesta era a Ungariei. Cine garantează că marile puteri, profitând de faptul că legea este nescrisă, nu vor interpreta după bunul plac și propriul interes?

Curva politică Marko Bela spune că, în virtutea stării de fapt, Transilvania nu mai poate să revină Ungariei, dar că România ar trebui să îi acorde un statut specific administrativ. „Desigur, este un alt subiect faptul că ceea ce este acum, este rău, iar pentru Transilvania ar trebui creat un statut administrativ specific. Pentru acest statut ar trebui să se lupte”, zice fostul lider UDMR. Atenție, el nu vrea un statut specific pentru județele în care maghiarii sunt majoritari, ci pentru toată Transilvania !O capcană uluitoare ! Adică Transilvania, unde românii sunt majoritari, să devină un fel de Zonă autonomă maghiară! Pur și simplu s-ar crea o nouă stare de fapt, care ar îndritui revenirea la starea de drept, cu acordul statului român!

Cu un rar rafinament politic, Marko Bela strecoară o minciună cât casa: „România e mai bine văzută la Bruxelles decât Ungaria”. Aiurea, vrăjeală de doi bani, Uniunea Europeană, după ce va scăpa de acest copil neascultător, numit Viktor Orban, tot pe vechea țară imperială o va sprijini, inclusiv prin a face presiuni asupra României ca aceasta să acorde Transilvaniei statutul de regiune autonomă maghiară!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.