Reflexii și reflecții de Simion Todoca Ziua Tratatului de la Trianon, o tâmpenie mai mare decât Casa Poporului

0
507

Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege pentru declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon, tratat prin care Transilvania a revenit României. La vremea cînd a fost lansat proiectul, m-am crucit de câtă prostie poate să existe în capul unora și eram sigur că acesta va trece neobservat și va rămâne acoperit de praf în vreun sertar. Când colo, ce să vezi, exact în ultimele zile ale stării de urgență, când România era în chinurile facerii, așteptând cuminte, pe masa de operație, nașterea prin cezariană a stării de alertă, Parlamentul nu are altă treabă decât să adopte legea privind instituirea Zilei Tratatului de la Trianon. Deloc întâmplător, după părerea mea,  acest lucru se petrece exact în miezul unui așa zis război diplomatic cu Ungaria, cauzat de belicoasele declarații ale Klaus Iohannis Werner după nefericitul incident al adoptării tacite a legii privind autonomia Ținutului Secuiesc. Nu mai insist asupra falsității acestui conflict, care servește în egală măsură lui Klaus Werner și Viktor Orban,  din punct de vedere al popularității interne, ci vreau să arăt că, din nou, Klaus Iohannis Werner se comportă exact ca o pasăre prostă care înghite tot ce strălucește.

   Nu am nicio îndoială că el este la baza adoptării acestei legi, exact acum, în așa fel încât ea să fie operabilă pe 4 iunie. Sunt sigur că el a grăbit adoptarea legii, pentru a-și spori aura de tătuc al națiunii, mizând pe faptul că PSD-iștii nu își vor putea permite să voteze împotrivă, după ce au fost acuzați de către Klaus Werner că vor să dea ungurilor Ardealul. Sigur, am putea să presupunem că, de fapt, inițiativa aparține serviciilor secrete, care au vrut să contracareze operațiunea „ Trianon 100 – Elan”, definit de către Ungaria ca un proiect ce urmăreşte „organizarea de evenimente, comemorări, realizarea de materiale educaţionale şi filme, atât în Ungaria, cât şi în rândul maghiarilor care trăiesc în Bazinul Carpatic sau în lume, care ajută la conştientizarea sentimentului de unitate a maghiarilor, fără modificarea frontierelor naţionale, precum şi la exprimarea identităţii, şi la protecţia acesteia”. Trianon 100 a fost pregătit pentru 2020, dar, ce să vezi, a început să se deruleze în 2018, concomitent cu manifestările dedicate Centanului Marii Uniri. Nu doar în Ungaria, ci, mai ales, în România, unde toate filialele UDMR au organizat vizionări de filme despre Trianon, cu un puternic accent antiromânesc. Iar serviciile secrete nu au avut voie să zică nici pâs, că politicul era cel care comanda!

    Revenind la oile noastre, legea idioată adoptată acum nu face decât să pună paie pe foc, să-i radicalizeze inclusiv pe unii maghiari care habar nu aveau despre Trianon, care nu aveau absolut niciun fel de nostalgii. În mod normal, nicio autoritate locală nu ar trebui să ia în seamă această lege, care îi dă voie să organizeze manifestări dedicate Tratatului de la Trianon, dar tare mă tem că niște șturlubatici care se dau naționaliști pentru simplul fapt că îi înjură pe unguri, se vor da în stambă, provocându-i pe maghiari să riposteze. În loc de superviza această lege idioată, intelighenția românească ar fi trebuit să facă demersuri în cascadă la instituțiile europene, pentru ca acestea să declare că proiectul Ungariei „Trianon 100” este nul și neavenit,  că România este îndreptățită să interzică și să pedepsească, în conformitate cu Constituția și legile țării, orice manifestare de acest gen pe teritoriul său! Ai noștri ce au făcut, nici măcar nu au interzis, darămite să pedepsească, din moment ce nu au avut treabă nici măcar cu Garda Maghiară, interzisă în Ungaria, dar foarte activă în România, beneficiind inclusiv de tabere de pregătire paramilitară, oferite de către administrațiile conduse de către UDMR ?   

   Pe scurt, instituirea Zilei Tratatului de la Trianon este o idioțenie imensă, pentru că orice țară din lumea asta are ca argument dreptul istoric și nu vreun tratat. Pentru că, ce te faci dacă apare un alt tratat, care nu mai ține cont de dreptul tău istoric, din moment ce tu singur ai decis că trebuie să respecți tratatele? Ce te faci dacă cei care, având interesele lor, au decis că ai dreptul să primești, dar mâine zic că trebuie să dai?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.