După mine, cred că a doua variantă este cea reală. S-a tot vorbit, destul de des dar doar așa, pe fugă, de reformarea PSD-ului, dar nimeni nu a mișcat un deget pentru aceasta. De-a lungul timpului, bătrâna droșcă sovietică, Ion Iliescu, a ghicit exact momentele propice de rebranduire a partidului său, oferind electoratului noi și noi orizonturi de așteptare, dar, chiar și rebranduit, partidul a rămas același. Nimeni nu voia să-l schimbe cu adevărat, pentru că aceasta ar fi dus la pierderea majorității electoratului său tradițional. Chiar și cei care ar fi vrut cu adevărat o puternică schimbare, în momentul în care au ajuns în funcții de conducere nu au mai vrut aceasta. Ar fi însemnat ca, în campaniile electorale să le spună cetățenilor ceea ce ei nu voiau să audă, lucru care ar fi dus, indubitabil, la renegarea lor. Or, pentru a rămâne la putere nu faci ceea ce ar fi bine, ci ceea ce trebuie.
Da, după ieșirea din peisaj a lui Ion Iliescu au fost mai multe momente propice schimbării. Adrian Năstase, iar mai apoi Victor Ponta au încercat ceva, măcar de fațadă dacă nu de esență, dar pentru a putea impune ceva au avut nevoie de sprijinul unei majorități în conducerea centrală. Or, cei care s-au strâns în jurul lor nu au făcut-o pentru că ar fi fost adepți ai schimbării, ci pentru a rămâne la butoane, să aibă putere în partid, pentru
a-și apăra interesele și a-i îndepărta pe adversarii lor. Iar atunci când au simțit că aceștia pierd teren, au sărit degrabă în altă barcă, punând umărul la debarcarea fostului șef.  Așa au căzut și Năstase și Ponta, iar PSD a mers mai departe tot pe vechile principii, dar proclamând cu surle și trâmbițe realizarea schimbării.
Reformarea unui partid nu are cum să reușească atâta timp cât cu schimbarea sunt însărcinați oameni care nici gând să o dorească. Este ca și cu privatizarea, cu realizarea căreia a fost însărcinat Fondul Proprietății de Stat. Cum dracu să dorească cei care conduceau Fondul Proprietății de Stat, unde aveau salarii imense, diminuarea proprietății statului? Cum să ceri cuiva să demonstreze că funcția lui nu trebuie să existe, iar el trebuie să ajungă șomer? Așa este și cu reformarea PSD-ului. Care dintre cei doi com­- petitori în lupta pentru șefia PSD dorește cu adevărat o reformă, Teodorovici sau Ciolacu? Sau, mai exact, o dorește careva? 

Recomandările redacției