Regal canin, cu show-uri deosebite. De asta au parte arădenii în acest weekend septembrie. La parcul chinologic din Subcetate au loc sâmbătă și duminică, competițiile chonologice internaționale CACIB 2 și CAC, Cupa Transilvaniei.

Sute de patrupede din zeci de rase, din ţară şi de peste graniţă se fac remarcate la dublele expoziţii. În afara câinilor româilor, sunt arbitraţi câini din ţări precum Ungaria, Slovenia, Italia şi Germania.

Patrupedele se întrec mai întâi pe grupe, pentru obţinerea titlurilor la diferite clase, iar cei care depășesc cu brio arbitrajul exigent ajung să defileze în „Best in Show“ – punctul culminant al celor două expoziţii. Sunt arbitrați câini atât pentru frumusețea rasei, cât și pentru evoluția și grația din prezentare.

Premiile mari rămân însă la Arad. Și asta pentru că, după cum este cunoscut la nenumărate concursuri, arădeanul Cosmin Lupșa care deține canisa Zafer a reușit să pună mâna pe multe dintre titluri, cu câinii săi campioni din rasa Fila Brasileiro.

Câinii acestuia, de diferite vârste, inclusive pereche au obținut titluri între care: Excelent CAC CACIB BOS, Excelent CACJ BOB, CACL RCACIB și alte titluri de Excelent, precum și Best In Show Pairs. Toate aceste titluri sunt maximul pe care un câine îl poate obține în expoziții chinologice.

Remarcați în competiție au fost și Husky, Collie, Terrier și alte rase de vânătoare.

Competiția are loc într-un an aniversar: se împlinesc 50 de ani de la înființarea Asociației Chinologice Române. Aradul este orașul în care s-a înființat Asociația Chinologică Română, în 1969, aceasta devenind membră a Federației Chinologice Internaționale în anul 1973. „Bucureștiul a aderat la asociația noastră abia după 10 ani de zile. Asociația Chinologică Română fondată la Arad a devenit membră cu drepturi depline în Federația Chinologică Internațională. De la acea vreme și până în prezent, în acești 50 de ani de activitate s-au organizat an de an expoziții atât în Arad, cât și în țară, în cadrul cărora s-au obținut rezultate deosebite“, a spus Gheorghe Schill, președinte al Asociației Chinologice din România Arad.

Recomandările redacției