Regal cinematografic – Les Films de Cannes à Arad, la Cinema Arta

0
680

Cinefilii arădeni vor avea parte de un regal cinematografic. Cele mai appreciate filme de la ediția 2018 a festivalului de la Cannes vor rula pentru publicul arădean. Festivalul Les Films de Cannes à Arad se va desfășura între 19 și 21 octombrie la Cinema Arta.

În cele trei zile vor fi proiectate șapte filme în premieră.

Shoplifters i-a adus regizorului Kore-eda Hirokazu primul Palme d’Or din carieră la cea de-a șaptea selecție a acestuia în selecția oficială de la Cannes.

După Premiul Juriului obținut în anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.

Runner-up-ul din competiția oficială din acest an a fost palpitantul thriller al veteranului Spike Lee, BlacKkKlansman, căruia juriul i-a acordat Grand Prix-ul. Filmul urmează tendința ultimilor ani de aducere la lumină a unor povești care reliefează nedreptăți și discriminări istorice – rasiale sau de gen, precum 12 Years a Slave al lui Steve McQueen sau Django Unchained al lui Quentin Tarantino.

Filmul lui Spike Lee își plasează acțiunea în perioada infamului Ku Klux Klan când, sub protecția anonimatului albii rasiști au comis numeroase atacuri și linșaje asupra populației de culoare din S.U.A. – unele din aceste agresiuni nefiind niciodată aduse în justiție.

Înaintea anunțării palmaresului oficial, favoritul caselor de pariuri la câștigarea Palme d’Or era filmul coreeanului Lee Chang-Dong, Burning. În final, Burning a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun film din competiția oficială acordat de către criticii de cinema prezenți la Cannes, grupați în asociația FIPRESCI. Asociația acordă în fiecare an câte un premiu pentru cel mai bun film din fiecare dintre secțiunile festivalului. Inspirat dintr-o povestire scurtă de Haruki Murakami, Burning este un thriller romantic în care un scriitor aspirant și un tip bogat devin rivali pentru dragostea aceleiași fete.

Arădenii interesați trebuie să știe că, programul complet al celei de-a doua ediții a Les Films de Cannes à Arad poate fi consultat pe http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/arad-2/

Pentru un bilet, prețul este  de 12 lei, respectiv 8 lei cu reducere, pentru elevi, studenţi şi pensionari. Abonamentele vor fi, ca si la editia precedenta de 50 lei iar cel cu reducere de 30 de lei.

Detalii: www.filmedefestival.ro. Proiectul în cadrul căruia se desfășoară festivalul este inițiat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Centrul Naţional al Cinematografiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.