Regele Mihai a împlinit 95 de ani: la Biblioteca Naţională a fost deschisă o expoziţie omagială

0
257

Expoziția „Regele Mihai I al României, un destin în slujba Țării”, care își propune să îi aducă un omagiu fostului suveran la împlinirea vârstei de 95 de ani, s-a deschis ieri, de la ora 12,00, la Biblioteca Națională a României.
Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, prin selecția de fotografii și documente de arhivă extrase din presa interbelică și postdecembristă, expoziția surprinde momentele cele mai importante ale vieții Regelui, așa cum sunt ele reflectate în colec­țiile Bibliotecii Naționale.
Acestea înfățișează momente de la nașterea sa, în 1921, prima urcare pe tron, în iulie 1927, detronarea provocată, în iunie 1930, de Regele Carol al II-lea, tatăl său, și revenirea pe tron, în septembrie 1940, până la momentul abdicării forțate și al exilului, în decembrie 1947.
„După căderea regimului comunist, reîntoarcerea sa în țară — deși firească — s-a dovedit, în primii ani postrevoluționari, un drum sinuos, dificil. Reintegrarea Majestății Sale și a Casei Regale în viața României este ilustrată prin extrase din presă care reflectă prima vizită, făcută în 1992, după 45 de ani de exil, momentul reprimirii cetățeniei române, în 1997, și impresionantul discurs ținut în Parlament, în data de 25 octombrie 2011, la împlinirea vârs­tei de 90 de ani”, precizează comunicatul.
Expoziția include, de asemenea, o selecție de cărți dedicate personalității Regelui Mihai și Casei Regale a României, publicate de editurile românești după 1990, la vernisaj fiind invitați reprezentanți ai câtorva dintre cele mai importante edituri care s-au implicat în acest demers, unele dintre acestea având colecții/ serii dedicate Casei Regale a României.
Expoziția, la care intrarea este liberă, va putea fi văzută până la 31 ianuarie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.