,,Regenerarea urbană” a lăsat în urmă garaje insalubre prin toate cartierele Aradului (galerie foto)

0
349

Din 2018 a început ,,marea demolare” a garajelor metalice din municipiu. Până în 2020 au fost dezmembrate aproximativ 6.000 de garaje,  majoritatea construite înainte de Revoluție, în toate cartierele Aradului. Așadar au fost ,,reamenajate” spaţiile dintre blocuri, printr-un  proiect de „regenerare urbană”, cu o valoare în jur de  30 de milioane de euro.

La vremea respectivă, autoritățile se lăudau că acest proiect de reamenajare a spaţiilor dintre blocuri, prevedea ample lucrări în cartierele Micălaca, Alfa, Vlaicu, Centru şi Confecţii. De asemenea edilii spuneau că vor fi  construite opt parcări supraterane ce vor oferi 8.000 de locuri, dar şi parcări la nivelul solului, în timp ce restul spaţiilor rămase libere vor fi amenajate ca zone verzi sau locuri de joacă. Frumoasă și bună idee până la urmă. Însă lucrurile, se pare, că nu stau tocmai așa cum era prevăzut, iar de garajele insalubre ce strică aspectul orașului, nu am scăpat în totalitate.

Acum câteva zile europarlamentarul Gheorghe Falcă posta pe faceebook imaginea frumoasă Aradului care a scăpat în sfârșit de construcțiile care-i stricau aspectul. ,,Aradul se dezvoltă. Imaginea garajelor insalubre dintre blocuri a dispărut. În urma proiectului ambițios de regenerare urbană, arădenii au parcări moderne, iar spațiul a fost eficientizat. Aradul a avut curajul de a începe primul proiect din România de regenerare urbană pe cvartale, iar rezultate se văd. 30 de milioane de euro investite pentru Arad și pentru arădeni”, spunea acesta cu mândrie.

Însă, nu peste tot e la fel de frumos ca în imaginea postată de europarlamentar pe facebook, din păcate. Există astfel de construcții, dintr-o epocă de mult apusă, în mai toate cartierele. Costrucții care din punct de vedere estetic strică imaginea ,,regenerării urbane”. E adevărat că în cazul unora dintre aceste garaje cetățenii sunt proprietari ai terenurilor pe care acestea sunt contruite, însă ar trebui găsită o soluție totuși, pentru a scăpa de construcțiile inestetice, dacă tot dorim ca orașul să aibă un aspect european. Ne întrebăm așadar, nu se poate face ceva în privința acelor garaje, care au rămas ca niște mastodonți de metal în mai toate cartierele Aradului?

Foto: Ioan Leac

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.