Regim aspru preconizat pentru perioada următoare: deplasări justificate și restricții

0
530

Declararea situației de urgență, prin care s-au implementat măsuri săptămâna aceasta nu este nici pe departe la nivelul de strictețe anunțat pentru setul de hotărâri ce stau să fie puse în practică de autorități. Am discutat cu autorități despre măsurile dezbătute de Grupul de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. Acestea au fost dezbătute vineri, 20 martie, de grupul științific care funcționează ca organism de suport tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU).

Având în vedere extinderea infecțiilor cu SARS-COV-2 la nivel national, deciziile anunță restricții, între care, justificarea deplasărilor, supravegherea acestora și explicarea motivelor. Cu alte cuvinte, pentru limitarea extinderii coronavirusului, populația va trebui să treacă la un alt mod de viață, mult mai restrictiv, iar nerespectarea deciziilor luate va atrage pedepse.

Așadar, potrivit documentului ar putea fi interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reședinței cu următoarele excepții: „deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță, deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (n.a cu ordin de deplasare de la angajator), consult medical de specialitate care nu poate fi amânat, deplasare pentru cumpărături, deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă și alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarant“.

Deși pare de neimaginat, restricțiile pot ajunge la necesitatea prezentării unei adeverințe pentru unele activități în afara de domiciliu. Practic, pentru unele activități. oamenii vor trebui să dea explicații, cu atât mai mult când este vorba de expunere cu grad mai ridicat de risc.

„Va fi permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze“.

Măsurile anunțate ar putea fi implementate în scurt timp dacă numărul cazurilor crește – ceea ce este foarte probabil sau persoanele aflate în autoizolare nu respect regimul strict impus. Cu siguranță, populația nu trebuie să se panicheze, întrucât toată lumea va avea acces la tot ce este de necesitate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.