Reguli de aur pentru un somn odihnitor

0
242

După o zi obositoare, deseori, avem probleme şi nu putem să dormim. Stresul este și efectul oboselii mentale intense cauzat de insomniile cu care ne confruntăm.
„Există câteva reguli de aur care ne asigură un somn liniștit, iar nutriția este un factor esențial care ne ajută să ne bucurăm de un somn dulce și să alun­găm nopțile albe”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
1. Cel mai important lucru este să reducem drastic consumul de cofeină.
Atât cafeaua, cât şi alte băuturi cu conţinut de cofeină, precum cola sau băuturile energizante, trebuie evitate după ora 15.
2. Masa de seară este un factor important. Meniul cinei nu trebuie să con­ţină condimente în cantitate mare şi nici mâncăruri grase, indigeste.
3. Seara, evitaţi alimentele fermentate (brânzeturi, mezeluri) deoarece con­ţin tirozină, o substanţă care alungă som­nul odihnitor.
4. Trebuie să știți că un păhărel de alcool în plus nu atrage somnul, chiar dacă, temporar, licoarea bahică provoacă o senzaţie de somnolență.
5. Pentru seară este ideală o cină uşoară, în care să predomine laptele şi carbohidraţii. Aceştia induc somnul şi trebuie să fie selectați dintre cerealele integrale, banane sau din miere. Laptele este bogat în triptofan, un aminoacid important, folosit de organism la producerea serotoninei, care induce un somn liniştit. Serotonina se găseşte în compoziţia bananelor, a fulgilor de ovăz şi a mierii. Deci o porţie de fulgi de ovăz, în care adăugaţi puţină miere şi lapte semidegresat asigură o cină hrănitoare şi ideală pentru a atrage un somn liniştit.
6. Este de bun augur ca, în fiecare seară, să ne culcăm la aceeași oră. Când ne culcăm la aceeași oră, organismul se relaxează și adormim la timp.
7. Înainte de culcare să nu ne gân­dim la necazuri. Un gând pozitiv, optimist și un ceai de tei, de mușețel și de sunătoare ne relaxează, iar somnul se poate instala la scurt timp ce ne-am culcat.
Respectând aceste reguli „de aur”, veţi constata că efectele lor nu vor întârzia să apară.
Lipsa somnului este un factor de risc pentru imunitatea organismului şi pentru sănătate. Adulţii trebuie să doarmă între şapte şi nouă ore pe noapte, iar copiii între nouă şi 11 ore, spun specialiştii. Somnul odihnitor previne atacul cerebral, obezitatea şi tulburările de dispoziţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.