Praful din covoare, mucega­iul, acarienii din saltele şi microbii de pe suprafeţe pot da alergii, infecţii digestive, respiratorii, dermatite sau multe alte probleme de sănătate. Organismul celui mic este sensibil, imunitatea lui e în formare, astfel că e nevoie de reguli stricte de igienă.
În camera bebeluşului
Un bebeluş este, evident, mult mai sensibil decât un adult. De aceea, şi cură­ţenia din camera lui trebuie să fie mult mai atent făcută. Potrivit medicilor pediatri, camera unui copil mai mic de un an trebuie curăţată zilnic. În caz contrar, copilul se poa­­te ale­ge cu alergii sau cu astm şi bronşite. Zilnic trebuie aeri­sit și şters praful cu o cârpă înmuiată în apă, fără alte soluţii de curăţare toxice pentru bebeluși, mai ales când copilul începe să meargă de-a buşilea şi îşi bagă mânuţele în gură. Nu folosiţi odorizante, deoarece mirosurile emanate sunt toxice şi pot crea alergii. Renunţaţi şi la draperiile grele care adună praf. Pereţii se aspiră săptămânal şi e bine să fie vopsiţi cu lavabil pentru a pu­tea fi spălaţi la nevoie. Camera nu trebuie să conţină mobilă veche şi multe cărţi, sur­să sigură de praf şi de acarieni.
În restul casei
Aerisiţi zilnic şi scăpaţi de igrasie și mu­cegai. Ştergeţi praful şi daţi cu aspiratorul o dată la două zile. Nu uitaţi că foarte mult praf captează cărţile, canapeaua, perdelele şi draperiile. Folosiţi produse de curăţenie non-toxice. Puteţi alege soluţii de curăţare bio sau soluţii făcute în casă cu oţet şi bicarbonat de sodiu. Spălaţi periodic filtrele aerului condiţionat. Igienizaţi baia de două ori pe săptămână şi schimbaţi prosoapele după trei utilizări.
Cum se curăţă jucăriile
Nu uitaţi ca o dată pe săptămână să curăţaţi jucăriile! Cele de lemn se şterg cu un burete umed, dar bine stors, apoi cu o cârpă moale, uscată, care nu lasă scame. Dacă te îngrijorează bacteriile, introdu jucăria în cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde. Jucăriile de pluş pot fi băgate în maşina de spălat. Pentru a le proteja, se recomandă folosirea unei plase speciale.
Totuşi, nu trebuie să cădeţi în cealaltă extremă, să fiţi obsedaţi de microbi şi să creaţi un mediu steril. Copilul are nevoie să-şi formeze imunitatea şi să se obiş­nu­iască, să se adapteze la lumea înconjurătoare.

Recomandările redacției