Reguli mai dure privind concediile medicale

0
7636

Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență care prevede reguli mai dure privind acordarea concediilor medicale, în contextul creşterii numărului de beneficiari de concediu medical, ca urmare a crizei Covid-19.

Reglementările intră în vigoare la 1 august, după ce se actualizează şi normele de aplicare ale actului normativ.

Actul normativ prevede că baza maximă de calcul lunară pentru indemnizaţiile de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri și se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, se va determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele şase luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a trei salarii minime brute pe țară (spre comparaţie, în prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe țară lunar).

Vor fi exceptate de la această regulă persoanele care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate, pentru care baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor asigurate din ultimele şase luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 12 salarii minime brute pe țară garantate în plată, stabilite potrivit legii.

Persoanele fizice care nu realizează venituri din salarii se pot asigura opțional în sistem, pe bază de contract, pentru a beneficia de concedii și indemnizații, numai în baza declarației fiscale depuse în scopul plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși cunosc aceste condiții la momentul deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS pentru o perioadă de 5 zile, față de 14 zile, cum a fost prevăzut până acum.

Asiguraţii care primesc concediu medical vor avea un plan de recuperare întocmit de medicul curant, pe care trebuie să-l respecte.

Noul mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților, prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluţiei bolii, iar perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape.

Medicii care nu vor face planurile de urmărire a evoluţiei bolii asiguraţilor care primesc concediu medical riscă amendă între 5.000 de lei şi 10.000 de lei, se arată în OUG 74/2021, conform Economica.net.

Se vor da amenzi de la 3.500 de lei la 6.000 de lei pentru angajatorii care nu pun la dispoziţia organelor de control ale Caselor de Asigurări de Sănătate documentele justificative şi actele de evidenţă necesare verificării modului de determinare a indemnizaţiilor suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate/nu plătesc indemnizaţiile în termenul legal/refuză nejustificat plata indemnizaţiilor şi/sau calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor/ nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune;

O altă modificare presupune aplicarea amenzilor cuprinse între 6.000 şi 11.000 de lei pentru medicii care eliberează certificate de concediu medical cu încălcarea prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, şi nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.