Incidențele infectării cu noul coronavirus cresc în tot județul și Glasul Aradului publică zilnic rapoartele legate de restricții și valori ale acestei incidențe.

Duminică, municipiul Arad a depășit valoarea de 6/1000 de locuitori. În aceeași zi, în județul nostru am avut nu mai puțin de opt decese și 203 infectări.  În spital au fost atunci internate 262 de persoane.

Aproape 40 de unități administrativ-teritoriale au o incidență de peste 3/1000 de locuitori. Printre acestea se numără municipiul Arad (6,21) și orașele Lipova (8,58), Sebiș (7,58), Pecica (5,03) și Curtici (4,44).

Potrivit celor două hotărâri luate duminică de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad, avem localități noi în mai multe categorii. Astfel, Ineu și Dieci au intrat în categoria de incidență între 2 și 3. În categoria între 3 și 4 au intrat Șagu și Șicula. Săvârșin și Hălmagiu își păstrează termenele de 14 zile stabilite în ședințele anterioare, însă pentru că incidența a scăzut sub 4 nu se mai aplică și prevederile privind accesul în sălile de sport în baza vaccinării, testării sau trecerii prin boală (termene: Săvârșin – 14.10, Hălmagiu 13.10). Cu o incidență între 4 și 6 sunt acum Ususău, Archiș, Fântânele, Curtici, Semlac și Craiva. Toate își păstrează termenele de 14 zile stabilite în ședințele anterioare, însă pentru că incidența a trecut de 4 se aplică și prevederile privind accesul în sălile de sport în baza vaccinării, testării sau trecerii prin boală. (termene: Archiș: 6.10, Semlac – 10.10, Fântânele  – 15.10, Ususău, Curtici și Craiva – 16.10).

Restricții aferente unei incidențe de peste 6 au, de luni, Arad și Vladimirescu. Restricții zilnice (incidența peste 7,5) se aplică doar localității Zăbrani, care este posibil să intre în carantină. În continuare vom vorbi despre noile măsuri din muncipiul Arad.

Accesul la evenimente publice sau private în municipiu

Depășirea incidenței de 6/1000 de locuitori se traduce prin faptul că doar persoanele vaccinate sau vindecate de covid au voie la restaurante, spectacole sau cinematografe sau competiții sportive. În localitățile cu incidența de peste 6 la mie, accesul în baza testelor rapide sau RT-PCR nu mai este permis.

La competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise pot participa, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar persoanele vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. De asemenea, este obligatorie purtarea măștii de protecție precum și asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între spectatori.

Măsuri similare se aplică și în cazul organizării și desfășurării în spații deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale, dar și în cinematografe, săli de teatru, atât din punctul de vedere al ocupării spațiului, cât și a cerințelor privind accesul persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală.

Evenimentele private, adică nunți, botezuri, mese festive, la interior sau exterior, pot fi organizate doar în intervalul orar 05:00-24:00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane și doar dacă acestea sunt vaccinate  și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Accesul în restaurante, săli de sport, piscine

Localurile vor continua să funcționeze, inclusiv în interiorul centrelor comerciale, precum și la terase, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar în intervalul orar 05:00-24:00, dacă toți clienții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV.

Sălile de sport rămân deschise, în aceleași condiții: ocupare a capacității de 50 la sută și acces doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală și cu asigurarea unei suprafețe de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană.

Nu se închid nici sălile de jocuri de noroc, piscinele interioare, locurile de joacă pentru copii, toate urmând a funcționa la jumătate din capacitate, cu accesul categoriilor menționate.

Toate aceste activități sunt permise în localitățile în care nu a fost instituită carantina, indiferent de incidența calculată în baza numărului de cazuri.

Mască obligatorie până și la exterior

Masca de protecție devine obligatorie în municipiul Arad, atât în spațiile deschise, cât și în spațiile închise, în conformitate cu hotărârea de guvern luată recent.

Mai multe detalii puteți găsi zilnic pe glsa.ro-> Sănătate.

Recomandările redacției