medicamenteIndiferent de tipul medicamentelor, în toate casele există un loc special destinat depozitării și păstrării acestora în condiții optime. De altfel, eficacitatea acestora este strâns legată de condițiile în care le depozitezi până la momentul administrării.

Păstrează-le într-un loc întunecos și răcoros

Dulapul din baie sau cel din bucătărie nu oferă cele mai bune condiții de păstrare. Medicamentele sunt testate în anumite condiții și eficienţa lor e maximă dacă acestea sunt respectate ulterior. Medicamentele trebuie păstrate într-un mediu întunecos, ferit de căldură sau de umezeală. Aceste indicații sunt menționate pe fiecare prospect sau cutie de ambalaje.

Acordă mare atenție termenului de valabilitate

Perioada de valabilitate a medicamentelor este destul de mare, tocmai de aceea tendința este de a nu acorda atenție acestui aspect. Un medicament expirat poate fi dăunător organismului, cu atât mai mult dacă nu a fost depozitat în condițiile corespunzătoare. În cel mai bun caz, acesta va avea o eficacitate scăzută, dar în cel mai rău caz poate stârni reacții adverse grave ale organismului. E recomandat să verifici periodic termenul de valabilitate al medicamentelor.

Păstrează-le în cutia originală

Această recomandare este cu atât mai importantă cu cât, de cele mai multe ori, sunt cumpărate doar câteva medicamente și nu o cutie întreagă. Tratarea unei anumite afecțiuni cu un medicament necorespunzător poate avea efecte adverse grave, de aceea este indicat să fie păstrată nu numai cutia originală, dar și prospectul medicamentelor. E de asemenea, indicat ca prospectul să fie consultat de către pacient înainte de începerea oricărui tratament.

Ține-le departe de copii

Cutia cu medicamente trebuie păstrată într-un dulap la înălțime, iar accesul la ea să nu se facă niciodată în prezența celui mic.

Sursa: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției